Cum se face cea mai bună socată. Rețeta ideală pentru băutura răcoritoare a copilăriei
SOCATĂ, REȚETĂ. Socata, știu toți românii, este una dintre băuturile răcoritoare ale copilăriei. Mai jos, în acest articol, găsiți o rețetă simplă pentru acestă băutură minunată. Merită din plin să o consumați. Socul este o plantă amară, iute şi răcoritoare. Scade temperatura, reduce inflamaţiile, calmează iritaţiile şi are proprietăţi diuretice.
SOCATĂ, REȚETĂ. Pentru a prepara socata aveti devoie de 10 flori mari de soc (cam cât palma), 10 litri de apă, 3 lămâi, 1 kg de zahar (daca vreti mai dulce puteti pune chiar si 1,25 kg) si 10 boabe de orez, pentru fermentaţie.
Mod de preparare: cele zece flori de soc se pun într-un borcan, se adauga apa şi lamaile taiate felii.
Ar fi bine ca la doua dintre lamai sa indepartati coaja galbena, caci da prea multa amareala.
Reţetă de socată. Secretul gospodinelor din Banat
SOCATĂ, REȚETĂ. Borcanul se acoperă şi se lasă o zi. A doua zi se pune zaharul si boabele de orez si se mesteca bine, se acopea borcanul si se lasa la fermentat inca trei zile. In aceste trei zile compozitia trebuie mestecata de cel putin doua ori pe zi.
Apoi siropul se strecoară printr-o sită deasă, se pune în sticle si se depozitază la frigider.
Socata se serveste rece.
SOCATĂ, REȚETĂ. În loc de boabe de orez, unii oameni pun pur și simplu drojdie, pentru a ajuta fermentația. Dacă vreți, puteți să renunțați complet la așa ceva. Băutura va ieși mai puțin acidulată.
SOCATĂ, REȚETĂ. O altă variantă de rețetă prespune fierberea apei înainte de adăugarea în borcan.
SOCATĂ, REȚETĂ. Unii oameni adaugă un pumn de stafide în băutură. Puteți încerca.
Reţetă de socată. Socul de poate ajuta să slăbești
Socul este folosit în fitoterapie sub formă de tincturi, decocturi, ceaiuri, pulberi. Are proprietăţi laxative, este diuretic, sudorific, de aceea este folosit şi în curele de slăbire. Trebuie avut în vedere că nu se poate slăbi doar folosind ceaiuri şi tincturi de şoc, explică, pentru ziare.com, nutriţionistul Camelia Olteanu. Slăbirea nu va avea loc fără schimbarea stilului de viaţă, adică alimentaţie sănătoasă, mişcare, apă şi somn suficient.
SOCATĂ, REȚETĂ Este bine că înainte de a folosi diferitele preparate pe baza de soc să cerem sfatul unui specialist în fitoterapie, deoarece cantităţile prea mari pot să producă efecte neplăcute: vomă, dureri de cap, ameţeli, diaree, iritaţii etc.
Florile sunt cele care se folosesc pentru obţinerea socatei. Unele reţete prevăd o cantitate foarte mare de zahăr adăugat, care este adevărat că accentuează aromă florilor, dar acest lucru va avea repercusiuni asupra siluetei şi a sănătăţii, în general.
Reţetă de socată Cum să prepari cel mai bun sirop din flori de soc
SOCATĂ, REȚETĂ Pentru a face sirop din flori de soc, aveti nevoie de flori proaspete. Asigurati-va ca florile sunt complet deschise - daca sunt trecute sau imbobocite, calitatea siropului este afectata. Dupa ce ati adunat florile, tineti-le intr-un loc racoros si uscat pana cand sunteti gata sa le folositi. Cel mai bine este sa pregatiti siropul in maximum 24 de ore de la culesul florilor.
1. Intr-un vas incapator puneti un kilogram de zahar, cinci cani cu apa si sucul de la o lamaie. Fierbeti siropul la foc mediu spre mare pana cand zaharul s-a dizolvat. Dupa ce s-a dizolvat, mai lasati-l inca 5 minute.
2. Separat, intr-un vas de inox puneti florile curatate de tulpini - aveti nevoie de doua cani de flori, si o lamaie feliata. Turnati peste acestea siropul fierbinte.
3. Amestecati usor pentru a se omogeniza ingredientele, acoperiti vasul cu un prosop si lasati-l intr-un loc racoros si intunecat timp de 3-4 zile, amestecand siropul o data pe zi. Daca il lasati mai putin, siropul va fi mai putin aromat, daca il lasati mai mult de 4 zile, florile vor incepe sa fermenteze.
4. Siropul ar trebui sa aiba o nuanta aurie. Il strecurati intr-o oala curata si il aduceti la fierbere.
5. Intre timp sterilizati borcane sau sticle pentru a-l depozita. Este suficient sa le spalati si sa le tineti in cuptor 15 minute la 150 grade Celsius.
6. Turnati siropul fierbinte in borcanele sterilizate si depozitati-l intr-un loc racoros si uscat. Poate fi pastrat pana la un an. Dupa deschidere, pastrati borcanul la frigider.
SOCATĂ, REȚETĂ Il puteti adauga in apa minerala sau il puteti folosi pentru a indulci limonada.