MENIU

Cum să păstrezi bananele proaspete o perioadă de timp cât mai îndelungată

Cum păstrezi bananele proaspete cât mai mult timp. Foto/Profimedia

Bananele sunt printre cele mai îndrăgite și mai hrănitoare fructe, însă tind să se deterioreze foarte bine, își schimbă culoarea, devin negre și își modifică și gustul. Dacă nu te numeri printre cei care preferă bananele foarte coapte, adică pe cele care au coajă neagră, atunci te va interesa mai mult că sigur ce trebuie să faci pentru a le păstra galbene și proaspete un timp cât mai îndelungat.

Asigura-te că au o coajă fermă, fără crăpături și că ambele capete sunt intacte și nu au urme de lovire.

Poți păstra bananele proaspete pentru mai mult timp dacă le agăți de codițe, în loc să le ții în poziție orizontală. Ține-le în bucătărie, la temperatura camerei și departe de surse de căldură cum sunt caloriferele, focul sau razele soarelui. Este important că temperatura de păstrare să fie cuprinsă între 12 și 22 de grade Celsius. Bananele nu se simt bine nici la frig, dar nici în căldură excesivă, mai ales dacă sunt deja coapte sau aproape coapte.

Păstrează bananele la frigider doar dacă sunt coapte, au culoarea aceea galben-aurie și sunt foarte parfumate. Le poți pune într-o pungă de hârtie perforată și apoi în cutia pentru fructe. Ai grijă să le ții la distanță de alte fructe și legume pentru a le păstra cât mai mult timp proaspete.

Pot stă în frigider chiar și o săptămâna dacă ai grijă la condițiile de păstrare. Dacă bananele nu sunt coapte, dar le pui la frigider, trebuie să șții că temperatura scăzută va opri procesul de coacere. În plus, când le vei aduce la o temperatura normală, coajă acestora se va înnegri, însă fructul în sine va avea gustul specific de banană necoaptă. În cazul în care vrei să accelerezi procesul de coacere al unei banane verzi, cel mai simplu lucru pe care îl poți face este să învelești fructul într-o pagină de ziar…

Dacă ai cumpărat banane mult prea coapte și nu crezi că sunt șanse să le mănânci înainte de a se deteriora, le poți păstra la congelator. Trebuie să le tăi felii, cu tot cu coajă și să le pui în pachete separate.  Notează undeva data la care le-ai congelat pentru că ele pot fi menținute la congelator cel mult 2 luni, la o temperatura de -18 grade Celsius. Când le vei decongela, coajă va fi maronie, însă fructul va avea culoarea și consistentă normale.

Poți încerca să cumperi banane ceva mai verzi pe care să le păstrezi la temperatura camerei. Vei avea un răgaz de câteva zile în care acestea de vor coace…nu durează mai mult de 2-3 zile.

Un alt sfat este să scoți bananele din pungă în care le-ai pus la supermarket. Nu de altă, dar bananele ținute în pungă tind să se coacă mai repede.

În cazul în care alegi să le ții într-o fructiera, ai grijă să nu între în contact cu alte fructe coapte. În acest fel vei încetini puțin procesul de coacere.

Un alt truc pentru menținerea bananelor proaspete pentru mai mult timp este să înfășori codiță în folie de plastic. În acest fel se împiedică eliberarea etilenei din tulpină către fructul propriu-zis și întârzie coacerea. În plus, se previne evaporarea umezelii, dar și absorbția etilenei eliberate de fructele din același coș. Poți pune și bandă adezivă peste folia de plastic, că să fii sigur că se păstrează la locul ei.

O altă varianta pentru a păstra proaspătă o banană coaptă este să torni suc de lămâie pe codiță ei și apoi să o înfășori în folie de plastic. Se recomandă să faci asta dacă banană este foarte coaptă și nu ai de gând să o mănânci imediat sau în ziua următoare.

În cazul în banană e mult prea coaptă pentru gusturile tale, o poți include în rețetele de smoothie sau o poți prepară la cuptor. Sunt multe rețete, chiar de prăjituri, care includ și banană.

 

Mai multe articole despre:
banane banane proaspete