MENIU

Cum să ai unghii frumoase și sănătoase - 6 tratamente naturiste (P)

Cum să ai unghii frumoase și sănătoase - 6 tratamente naturiste (P)

Unghiile spun multe despre o persoană, despre timpul acordat îngrijirii personale și despre starea ei de sănătate. Să ai o manichiură îngrijită nu înseamnă doar unghii date cu lac, ci unghii sănătoase și frumoase. De aceea este important să știi faptul că orice dezechilibru nutrițional din organismul tău se va reflecta în sănătatea unghiilor. O varietate de vitamine, nutrienți și proteine contribuie la menținerea unghiilor sănătoase. Iată câteva dintre tratamentele naturiste pe care le poți aplica pentru a avea o manichiură sănătoasă.

Peptidele de colagen

Peptidele de colagen sunt o formă de proteină pură care conține aminoacizi necesari pentru sănătatea unghiilor. Unghiile sunt formate din keratină, tot o proteină, iar  sănătatea lor depinde de nivelul de colagen din organism. Potrivit unor studii publicate în Jurnalul de Dermatologie Cosmetică, în 2017, persoanele care iau suplimente cu colagen au avut parte de o creștere mai rapidă a unghiilor cu 12%, rata de rupere a unghiilor a scăzut cu 42%, iar în peste jumătate din cazuri unghiile friabile și-au îmbunătățit aspectul.

Suplimentele cu zinc

Zincul și fierul sunt cele două minerale care se regăsesc în cantități mari în organismul uman. Paradoxal, însă, o treime din populație are deficiență de zinc, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Este important să ai un nivel optim de zinc în organism, inclusiv pentru sănătatea unghiilor. Zincul ajută organismul să absoarbă proteine, astfel că joacă un rol important în creșterea unghiilor și menținerea sănătății lor. Surse bune de zinc în alimentație pot fi carnea de somon, vită, pui, crab sau homar. Dacă preferi suplimentele pe bază de zinc, click aici pentru mai multe sortimente.

Biotina

Biotina este o vitamină solubilă în apă, din complexul vitaminelor B. Efectul ei de întărire a unghiilor a fost demonstrat științific. Este bine să fie suplimentată, mai ales în timpul sarcinii și a alăptării, pentru că în aceste perioade nivelul ei din organism scade. Biotina se regăsește în ouă, pește, carne, semințe, nuci, somon sau cartof dulce.

Fierul

Uneori, unghiile pot fi friabile și se pot rupe ușor din cauza deficienței de fier din organism. Tot lipsa fierului poate provoca și aspectul de lingură a unghiilor, care apare atunci când unghiile devin concave. Soluția este să consumi mai multe alimente care conțin fier și vitamina C. Această vitamină ajută la absorbția fierului în organism. Poți lua suplimente cu fier sau poți introduce în dietă mai multă carne roșie și organe (ficat, pipote).

Calciul

Calciul a fost dintotdeauna asociat cu sănătatea unghiilor, însă ce trebuie să știi este că pentru a fi eficient el trebuie acompaniat de vitamina K2. Această vitamină acționează ca un agent de transport pentru calciu, aducându-l acolo unde este nevoie de el în organism și ajutându-l să fie asimilat. Vitamina K2 se găsește mai ales  în unt sau în suplimentele alimentare. Calciul poate fi asimilat din lactate sau suplimente.

Vitamina A

Vitamina A ajută corpul să proceseze proteinele de care are nevoie pentru unghii puternice și sănătoase. O deficiență de vitamina A se traduce prin unghii moi și casante. Poți folosi vitamina A uleioasă, pentru uz extern sau poți căuta surse alimentare de beta-caroten, cum sunt morcovul, dovleacul sau cartoful dulce. Totuși, suplimentele cu vitamina A sunt mai indicate, întrucât doza zilnică recomandată se atinge mai greu doar din consumul alimentar.

Spălatul pe mâini este important pentru igiena personală și împiedică răspândirea bacteriilor, însă poate afecta sănătatea unghiilor. De aceea, este important să folosești o loțiune de mâini imediat după ce te speli, pentru a menține pielea, cuticulele și unghiile hidratate. De asemenea, folosește mănuși sanitare atunci când speli vasele, pentru a evita agresiunea lichidului de curățare asupra unghiilor.

Mai multe articole despre:
vitamine unghii