MENIU

Cum s-a făcut renovarea la Spitalul de Arși? Medic: Bacteriile și ciupercile au rămas neatinse

<p>Cum s-a făcut renovarea la Spitalul de Arși? Medic: Bacteriile și ciupercile au rămas neatinse</p>

Renovare de un milion de euro, cu mortar turnat direct peste pereţi infectaţi cu bacterii, aşa s-au făcut lucrările la secţia ATI din Spitalul de Arşi, care a fost închisă în anul 2014 după scandalul viermilor din saloane. Jurnalistul Cătălin Tolontan a prezentat imagini cu discuţiile avute cu muncitorii de pe şantier, discuţii care confirmă ipoteza.

Jurnalistul Cătălin Tolontan prezintă analize prelevate din pereţii Spitalului de Arși și discuţii înregistrate cu muncitorii care au renovat secţia ATI. Este vorba de aceeaşi secţie care a fost închisă pe 14 iulie 2016, după ce presa a difuzat imagini cu viermi în saloanele cu bolnavi. Din noile imagini reiese că muncitorii au aruncat martor peste pereţii infectaţi cu bacterii, fără să se facă niciun fel de teste.

Muncitorii spun că nimeni nu i-a avertizat că-şi pun viaţa în pericol.

Primarul Tudorache susţine că renovarea secţiei s-a făcut respectându-se toate regulile: ”Rezultatele testelor de sanitaţie au fost conforme microbiologic, motiv pentru care nu s-au mai recoltat ulterior pentru analiză probe microbiologice”, este răspunsul Primăriei Sectorului 1.

Un medic din spital susţine însă contrariul ”Bacteriile și ciupercile au rămas neatinse și așteaptă să taie panglica împreună cu autoritățile. Publicul are dreptul să știe acest lucru: conducerea spitalului și Primăria Sectorului 1 au făcut renovarea fără să ia în calcul ce e în pereți. Infecțiile nosocomiale vor reveni rapid!”.

 


Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti: Secţia de Terapie Intensivă de la Spitalul de Arşi nu a fost deschisă. Nu avem analize. Pereţii trebuie izolaţi cu materiale care nu permit dezvoltarea microbilor

Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti nu a primit nicio solicitare pentru o inspecţie epidemiologică la Spitalul de Arşi, Secţia de Terapie Intensivă nefiind deschisă, iar când va exista o astfel de cerere vor fi recoltate probe de peste tot, aşa cum prevede legea, dar, de regulă, pereţii se izolează cu materiale care nu permit dezvoltarea microbilor, a explicat pentru News.ro, şeful DSPMB, Cristina Pelin. Precizările vin după ce Gazeta Sporturilor a scris că Secţia ATI a Spitalului de Arşi din Capitală ar urma să fie redeschisă, însă clădirea este contaminată în continuare pentru că nu a fost făcută nicio dezinfecţie a pereţilor, iar, potrivit unor analize de laborator făcute în toamnă, în pereţi există în continuare bacterii şi ciuperci.

"Nu am primit nicio solicitare pentru un control epidemiologic la Spitalul de Arşi. Secţia de Anestezie Terapie Intensivă nu a fost deschisă. Când vom primi solicitarea vom face toate analizele aşa cum prevede legea. Vom recolta probe şi de pe pereţi şi de pe jos şi de pe instrumentar, de pe masă", a spus directorul general al DSPMB, dr. Cristina Pelin, conform news.ro.

Ea a explciat că pereţii trebuie trataţi cu anumite substanţe şi că sunt izolaţi cu produse speciale, care să nu permită dezvoltarea microbilor.

"Dacă există o suspiciune că ar exista microbi în pereţi, vom recolta probe şi de acolo. Dar la pereţi este important cu ce material au fost izolaţi, pentru că sunt materiale izolante care nu permit dezvoltarea microbilor", a mai spus directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti.

Inspecţia pentru obţinerea autorizaţiei sanitare de funcţionare în cazul Secţiei de Terapie Intensivă de la Spitalul de Arşi va urmări dacă sunt respectate circuitele, dacă sterilizarea şi dezinfecţia sunt efectuate corect, a precizat dr. Cristina Pelin.

"Vom analiza dacă sterilizarea şi dezinfecţia sunt efectuate corect. Vor fi recoltate probe de pe toate suprafeţele, din sală, de pe pereţi, de pe mese, de pe instrumentar, din aerul condiţionat, care acum este oprit. Probele vor fi analizate în laboratoare acreditate pentru aceste servicii", a mai spus dr. Pelin.

La rândul lui, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Arşi, dr. Adrian Stănculea, a spus că probele analizate până acum de unitatea sanitară sunt negative.

"Analizele pe care le-am făcut au avut rezultat negativ", a spus Stănculea.

Gazeta Sporturilor a scris, luni, că lucrările la Secţia ATI a Spitalului de Arşi din Capitală, închisă în iulie 2016, sunt aproape gata, iar secţia ar urma să fie redeschisă, însă clădirea este contaminată în continuare pentru că nu a fost făcută nicio dezinfecţie a pereţilor, fiind pus rigips peste cărămida care nu a fost curăţată şi decontaminată.