Cum recunoști leucemia și alte boli ale sângelui
Cancerul poate afecta și sângele, iar în acest caz vorbim de leucemie. Boala este cauzată de proliferarea necontrolată a celulelor precursoare ale globulelor albe (blaști).
Printre cauzele implicate în apariția bolii sunt radiațiile și chimicalele, precum și virusul HTLV (care produce leucemia cu celule T a adultului), ce poate fi transmis prin transfuzia de sânge.
Boala poate fi recunoscută prin paloarea pielii, slăbiciune, sângerări sau răni fără motiv, febră inexplicabilă, scădere în greutate, inflamarea ganglionilor limfatici, tulburări de vedere, sensibilitate în fața infecțiilor.
Există 4 tipuri principale de boală: leucemia acută mieloidă (LAM), leucemia acută limfoblastică (LAL), leucemia mieloidă cronică (LMC) și leucemia limfoidă cronică (LLC).
Foarte agresivă este forma acută, care progresează foarte repede în absența tratamentului. Printre formele mai rar întâlnite sunt leucemia cu celule păroase, leucemia cu celule T și leucemia cu limfocite granulare mari. O opțiune de tratament este transplantul de măduvă, care poate prelungi viața bolnavului.
Ce este talasemia
Boală hematologică ereditară rară, talasemia afectează capacitatea de a produce hemoglobină, ceea ce are ca rezultat anemia cronică. Există mai multe forme ale bolii, principalele tipuri fiind beta talasemia (cea mai răspândită în Europa) și alfa talasemia. În cazul formei ușoare a bolii, persoana poate duce o viață normală.
Află care sunt semnele care arată că suferi de o boală a sângelui AICI