Cum poți afla că ai diabet? Semne care te pot ajuta să îl identifici. Cum ne sfătuiesc medicii
Pe lângă manifestările tipice, cum ar fi nevoia frecventă de a urina și setea constantă, există și simptome mai puțin cunoscute ale diabetului.
Pe lângă manifestările tipice, cum ar fi nevoia frecventă de a urina și setea constantă, există și simptome mai puțin cunoscute ale diabetului, scrie clicksănătate.ro.
Cunoașterea lor poate ajuta la punerea precoce a diagnosticul și gestionarea bolii mai devreme, ceea ce reduce complicațiile.
Paradontoza
Parodontita, mai des numită parodontoză, este o infecţie a gingiei care afectează ţesutul moale şi distruge osul care susţine dinţii. Parodontita poate determina slăbirea dinților și pierderea acestora. Boala este mai frecventă și mai gravă la persoanele cu diabet zaharat decât la altele și progresează rapid la persoanele cu diabet.
Legătura dintre diabet și parodontită este în dublu sens. Parodontita este un factor de risc pentru creșterea zahărului din sânge (hiperglicemie), un factor definitoriu al diabetului, dar în egală măsură, cercetările au legat parodontita de niveluri ridicate ale glicemiei, iar inflamația cronică este prezentă în ambele boli.
Modificări ale pielii
Anumite afecțiuni ale pielii ar putea fi primele semne ale diabetului. De exemplu, acanthosis nigricans este o pată catifelată, întunecată, adesea groasă pe piele. Se dezvoltă în mod obișnuit în pliurile pielii, cum ar fi: axila, coate, picioare, mâini, genunchi. Nivelurile ridicate de insulină pot provoca acanthosis nigricans. Insulina este un hormon care ajută la controlul glicemiei. Deoarece celulele diabeticilor au rezistență la insulină, ca răspuns, corpul produce și mai multă insulină, de aceea apar aceste pete.
Infecții frecvente
Nivelurile ridicate ale zahărului din sânge pot crea un mediu în care microbii să se dezvolte și să slăbească răspunsul imunitar. Ca urmare, este posibil să apară mai des infecții bacteriene sau fungice.
Infecțiile bacteriene pot afecta foliculii de păr și unghiile. Unii oameni dezvoltă furuncule, iar infecțiile cu stafilococ (stafilococ) sunt printre cele mai frecvente infecții bacteriene, deși pot apărea și infecții fungice cauzate de Candida. Infecțiile fungice obișnuite includ piciorul de atlet și infecțiile vaginale.
De asemenea, tractul urinar este un loc comun pentru infecții favorizate de diabet, deoarece boala poate afecta nervii, iar vezica urinară nu se mai golește complet, creând mediu favorabil pentru înmulțirea bacteriilor.
Probleme de vedere
Nivelul ridicat de zahăr din sânge poate afecta vederea. „Vederea încețoșată-neclară este unul din simptomele posibile ale diabetului, și se datorează modificării concentrației de particule din lichidele oculare, cu efect asupra cristalinului și retinei; odată cu echilibrarea diabetului, aceste tulburări dispar, vederea revenind la starea anterioară. Aceste tulburări de vedere sunt cele datorate glicemiilor mari, și diferă de acele probleme oculare care apar ca și complicații ale diabetului (retinopatia diabetică, cataracta diabetică, alte probleme oculare)”, explică dr. Adrian Copcea.
Respirația cu miros fructat
Respirația fructată este un simptom comun al cetoacidozei diabetice, o complicație a diabetului. Riscul crește dacă organismul nu are suficientă insulină pentru a muta glucoza în celule. Fără glucoza necesară, ficatul descompune grăsimile pentru energie. Acest proces eliberează cetone, cresc aciditatea sângelui. Aceste cetone sunt cele care provoacă respirație fructată la persoanele cu diabet.
Schimbări de dispoziție
Unele dovezi sugerează că schimbările bruște ale nivelului de zahăr din sânge, care pot apărea în cazul diabetului, pot provoca modificări ale dispoziției. Modificările de nivel de zahăr din sânge, apărute după masă, pot provoca stări de spirit anxioase și depresive la persoanele cu diabet de tip 2. Modificările glicemiei ar putea afecta și atenția și concentrarea.
Ce spune medicul
Dr. Adrian Copcea, medic primar diabet, nutrție, tulburări metabolice explică:
Diabetul zaharat (în special diabetul zaharat tip 2) este cel mai adesea o boală fără simptome, motiv pentru care, pentru depistarea diabetului, se indică dozarea periodică a glicemiei, în mod special la persoanele cu antecedente de diabet în familie, suprapondere și obezitate, dislipidemii, hipertensiune arterială sau alte boli cardiovasculare.
Dacă apar simptome, acestea se datorează unei glicemii mult mai mari decât glicemia de la care se diagnostichează diabetul zaharat (126 mg/dl, recoltat din vena, pe nemâncate), în general simptomele fiind prezente de la glicemii peste 200 mg/dl. De altfel, prezența simptomelor tipice, împreună cu o glicemie de peste 200 mg/dl, în orice moment al zilei și indiferent dacă a fost pe nemâncate sau după o masă, este unul din criteriile de diagnostic ale diabetului.
Simptomele tipice cuprind:
- eliminarea unor cantități mari de urină, numită medical poliurie.
- consumul unor cantități mari de apă (în general peste 3-4 litri/zi) și sete intensă în ciuda consumului ridicat de apă
- scădere în greutate. Cauzele scăderii în greutate sunt, alături de deshidratare, pierderea de glicogen și distrugerea masei musculare, în scopul de a compensa problemele metabolice din diabet.
- gură uscată (xerostomie).
Alte simptome: oboseală, slăbiciune (uneori, acest simptom apare în legătură cu distrugerea proteinelor musculare, atunci când există valori foarte mari ale glicemiei), infecții ale pielii (mâncărime, vindecare lentă a rănilor. Aceste simptome pot avea legătură cu scăderea rezistenței la infecții și modificarea funcționării sistemului imunitar la valori mari ale glicemiei), amorțeli, furnicături, senzație de înțepături, curent electric (atunci când aceste senzații apar la nivelul picioarelor, în general sub gleznă, sau mâinilor, ele sunt fie o manifestare a dezechilibrului glicemic, fie a complicației neurologice a diabetului numită neuropatie diabetică).