Cum poate fi măsluită prezența la vot "peste noapte"
Referendumul pentru familie. Actuala coaliție de guvernare și-a creat un renume prin maniera în care acționează la lăsarea întunericului. De la celebra OUG 13, dar și în alte seri de mutilare a codurilor penale în Parlament, PSD și ALDE și-au brevetat sintagma "noaptea ca hoții".
Referendumul pentru familie. Toate modificările şi deciziile luate de Guvern în privința procesului de vot au creat deja un climat de suspiciune cu privire la corectitudinea modului de organizare a referendumului.
Pentru prima dată în ultimii 15 ani votul se întinde pe două zile, iar mulți se întreabă ce se întâmplă cu listele de prezență în noaptea dintre zilele de votare de la Referendumul pentru familie.
Referendumul pentru familie. "Ce se întâmplă pe 6 octombrie seara cu toate materialele? Procedura este oarecum clară dar este prima oară când experimentăm în ultimii ani aşa ceva şi este foarte important modul în care se vor sigila toate materialele respective şi să rămână în secţia respectivă", spune Septimius Pârvu de la Expert Forum.
Suspiciunile legate de "noaptea referendumului" sunt exprmate și în zeci de reacții și postări pe Facebook:
"Ar fi bine sa asteptam sa treaca si ziua de duminica inainte de a ne bucura... maine dimineata este slujba... si mai este si noaptea la mijloc... si stim noi de undeva expresia "noaptea ca hotii", scrie Marina A. pe facebook.
"Noaptea se ridica mortii in Romania,asa ca....dormiti langa urne,ca dimineata cresc procentele ca Fat Frumos", le transmite Lucian A.C. celor de la USR.
"Stati atenti! Noaptea se voteaza pe baza certificatelor de deces", spune și Draghita I.
Ce se întâmplă cu buletinele de vot în noaptea de 6 octombrie?
Guvernul a emis OUG 86/18.09.2018 în care explică această procedură. Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, în prezenţa celorlalţi membri ai biroului electoral, dispune măsurile necesare pentru ca urnele de vot, ştampilele, listele electorale, buletinele de vot nefolosite şi toate celelalte documente ale biroului electoral al secţiei de votare să rămână sub paza permanentă a personalului structurilor Ministerului Afacerilor Interne.
- După încheierea votării din ziua de 6 octombrie 2018, urnele de vot vor fi sigilate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare prin lipirea de benzi de hârtie pe deschizăturile acestora, pe care le semnează după ce aplică în prealabil ştampila de control, în prezenţa celorlalţi membri. Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare introduce ştampilele cu menţiunea „VOTAT” într-un plic pe care îl sigilează şi pe care aplică ştampila de control.
- După încheierea votării din ziua de 6 octombrie 2018, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare va încheia un proces-verbal, în care va preciza numărul ştampilelor cu menţiunea „VOTAT” la încheierea votării, numărul buletinelor nefolosite, precum şi numărul persoanelor care au participat Ia vot în prima zi de votare. Procesul-verbal se semnează de membrii biroului electoral al secţiei de votare.
- La plecare, după realizarea operaţiunilor prevăzute la alin. (2) şi (3), preşedintele biroului electoral al secţiei de votare sigilează toate căile de acces în localul de vot cu benzi ce hârtie, pe care le semnează după ce aplică în prealabil ștampila de control. Este interzisă părăsirea localului de vot cu ştampila de control, ştampile cu menţiunea „VOTAT”, buletine de vot sau liste electorale.
- Posturile de pază ale personalului structurilor Ministerului Afacerilor Interne vor fi stabilite astfel încât să asigure securitatea tuturor căilor de acces în localul de vot.
- în ziua de duminică, 7 octombrie 2018, ridicarea sigiliilor se va face la ora 6,00, de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, în prezenţa celorlalţi membri ai biroului electoral al secţiei de votare, numai după ce s-a verificat integritatea acestora, a listelor electorale şi a buletinelor de vot nefolosite.
Avertisment dramatic înainte de vot: ”Fraudă cu acte în regulă la referendum”
Organizația Expert Forum atrage atenția asupra posibilității unei fraude uriașe la referendumul ce se va desfășura în zilele de 6 și 7 octombrie.
"Cele trei puncte esențiale care considerăm că generează îndoieli legate de desfășurarea corectă a referendumului sunt:
1) În contextul lipsei SIMPV din procesul de organizare a referendumului și a utilizării intense a listelor suplimentare, nu există mecanisme aplicabile și eficiente prin care se poate verifica frauda la referendum. Astfel, prin OUG 86 s-a modificat 431 (4) și se specifică faptul că Biroul Electoral Central transmite către Autoritatea Electorală Permanentă listele electorale, iar persoanele interesate pot reclama în maximum 15 zile de la data constatării valabilității referendumului național, cu probe, eventuale fraude. AEP verifică listele electorale din secția respectivă și poate sesiza organele penale. Cu toate acestea, aducerea unor probe este foarte dificilă și considerăm că numărul persoanelor care pot înainta astfel de plângeri este foarte redus. Mai mult, alegătorii nu pot verifica dacă există semnături în listele electorale în locul lor, dacă nu au participat la referendum. Conform unui răspuns al BEC transmis EFOR la cererea atasată, singura procedură care se aplică pentru raportarea unei posibile fraude este cea de mai sus
2) Legea 3/2000 stabilește în art. 25 (3) că În cazul în care constată o fraudă electorală la o secție de votare sau într-o circumscripție electorală, Biroul Electoral Central dispune anularea rezultatelor referendumului în cadrul acelei secții de votare sau, după caz, în cadrul circumscripției electorale respective. Art. 12 din Legea 208/2015 reglementează procedura de solicitare pentru anularea rezultatelor, însă nu este clar cine pot fi actorii care pot cere acest lucru, la alegeri fiind vorba despre competitorii electorali care au participat la alegeri în circumscripția electorală respectivă. La solicitarea EFOR privind clarificarea procedurii de anulare, BEC a răspuns că este o situație ipotetică și se va sesiza în momentul unei situații concrete. Mai mult, un răspuns la această întrebare ar echivala cu o antepronunțare din partea BEC și nu este oportună.
3) Paragraful 18 din OUG 86/2018 stabilește că În tot cuprinsul anexelor nr. 2-6, sintagma „Numărul participanților trebuie să fie egal cu suma ce rezultă din adiționarea cifrelor de la pct. 5, 6 și 7." se înlocuiește cu sintagma „Pct. 2 >/= Pct. 5 + pct. 6 + pct. 7." Cu alte cuvinte, în procesul verbal privind rezultatele referendumului numărul participanților trebuie să fie mai mare sau egal cu suma voturilor valabil exprimate la răspunsul DA, a celor la răspunsul NU și a voturilor nule. Desi este posibil ca reglementarea să acopere și cazurile în care un alegător pleacă cu buletinul de vot din secție, considerăm că formularea poate genera situații confuze și riscante în condițiile argumentelor de la punctul 1. În contextul în care miza referendumului este asigurarea unui cvorum, considerăm că această exprimare poate facilita atingerea acestuia în condiții incorecte și arbitrare.
Aceste modificări, precum și lipsa de certitudine cu privire la anumite proceduri importante creează un climat de lipsă de încredere în corectitudinea modului de organizare a referendumului și în mecanismele de contestare a neregulilor și fraudelor. Mai mult, încalcă principii și condiții enunțate în Codul bunelor practici în materie de referendum al Comisiei de la Veneția în ceea ce priveste existenţa unui sistem de recurs efectiv sau libera exprimare a voinţei electoratului şi combaterea fraudei", precizează Expert Forum.