Cum poți recunoaște semnele unui atac vascular cerebral și cum să-l previi
Mulți oameni ajung la medic și primesc un sfat ultimativ: lasă-te de fumat, lasă-te de alcool, schimbă hrana, dă jos din kilograme.
Din nefericire, mulți îl ignoră, considerând că doctorii se folosesc de zicala "frica păzește pepenii". Cu unele afecțiuni, însă, nu e de glumit, iar una dintre aceastea este atacul vascular. Tot mai mulți tineri trec printr-un asemenea moment, consecință a modului de viață dezordonat. Statisticile arată că atacul vascular este a treia cauză de mortalitate în lume.
În unele țări, afecțiunile cardiovasculare sunt chiar prima cauză de deces, înaintea cancerului. Există situații când oamenii mor deoarece suferă un atac vascular cerebral și nu știu. Medicii povestesc că le-au spus supraviețuitorilor că, din cauza atitudinii nepotrivite, generate de lipsa recomandărilor adecvate sau a educației în materie, și-au agravat singuri starea: de pildă, țopăitul într-un picior până la pat, celălalt fiind brusc amorțit după semnul că s-a întâmplat ceva, a favorizat invadarea creierului cu sânge și cheaguri, crescând aria leziunii.
Există și ceea ce se numește atac ischemic tranzitor, nimic altceva decât un avertisment că s-ar putea produce un accident vascular cerebral grav, care poate avea va efect paralizia sau chiar decesul. Semnele sunt comune: amorţirea bruscă sau slăbiciunea feţei și a membrelor, dificultate de vorbire sau de înţelegere, confuzie, probleme bruşte ale vederii, pierderea echilibrului, dificultăți la mers, amețeală, durere acută de cap.
Rețineți însă metoda FAST, pe care probabil ați văzut-o în serialul Dr. House. 4 semne care indică un atac. F vine de la față. Pacientul reușește să zâmbească, dar fața nu este simetrică. A vine de la Arms, pe românește brațe. Dacă pacientul le poate ridica, unul va rămâne mai jos. S vine de la speech, adică vorbire.
Pacientul trebuie să poată să repete o propoziție scurtă fără confuzie, fără să-și caute cuvintele. Iar T vine de la timp, adică atenție, timpul este vital pentru intervenție, deci trebuie sunat la 112. Iar în ce privește regimul de viață, vă se va recomanda să renunțați la țigări, care favorizează depunerile toxice de pe vasele de sânge până când le blochează.
Să reduceți grăsimile, să introduceți în dietă vegetale, să începeți să vă mișcați mai mult. Încă ceva: riscul creste odata cu varsta, dublandu-se la fiecare decadă dupa 55 de ani.