Cum îi afectează „long COVID-19” pe cei vaccinați și ce simptome au - Cel mai recent studiu din Anglia
Efectele COVID-19 de lungă durată sunt mult mai puternice la persoanele care nu s-au vaccinat. Anunțul a fost făcut de cercetătorii britanici pe baza rezultatelor celui mai nou studiu.
Formele COVID-19 de lungă durată - long COVID-19 sau COVID lung - îi afectează într-o măsură mai mică pe cei care sunt vaccinați, în comparaţie cu persoanele nevaccinate.Concluzia este desprinsă din rezultatele unui raport dat marţi publicităţii de Agenţia britanică pentru siguranţă sanitară (UKHSA), care prezintă 15 studii de specialitate.
Unele studii arată că vaccinarea ar putea ajuta persoanele care se confruntă cu efectele long COVID. Astfel că persoanele care au fost vaccinate au dezvoltat mult mai rar simptome specifice long COVID față de persoanele nevaccinate, în aceeași perioadă de timp.
Doar jumătate dintre cei vaccinați sunt susceptibili în a dezvolta o formă de long COVID, arată raportul publicat. Astfel, persoanele care au fost vaccinate anti-COVID-19 cu două doze din Pfizer-BioNTech, AstraZeneca, Moderna sau o singură doză Johnson&Johnson sunt protejate de efectele „long COVID-19” în proporție de 50%, față de cele nevaccinate.
Cele mai întâlnite simptome long COVID-19
„Pentru majoritatea oamenilor, simptomele long COVID sunt de scurtă durată și trec în timp, însă pentru alții simptomele se dovedesc a fi severe și pot conduce la dereglări serioase ale vieții cotidiene”, afirmă șeful departamentului de vaccinare din Agenția britanică de sănătate, Mary Ramsay, scrie news.sky.com.
„Dacă apar simptome neobișnuite, în special pentru mai mult de patru săptămâni după confirmarea cu coronavirus, ar trebui contactat medicul de familie”, a avertizat Ramsay.
Potrivit UKHSA, 2% din populaţia Marii Britanii a raportat simptome de COVID-19 lung, cele mai frecvente fiind oboseală, dificultăţi de respiraţie, dureri musculare sau articulare.
Marea Britanie raportează încă circa 50.000 de infectări pe zi, iar cazurile moderate de COVID-19 pot fi urmate de forme grave de long COVID-19 și de simptome asociate, ca oboseală, probleme de memorie, precum şi stare de confuzie.
Cât de importantă este vaccinarea pentru a reduce dezvoltarea de long COVID-19
Trei din cele patru studii în acest sens au descoperit că oamenii au fost mai puțin afectați de simptome long COVID sau au observat mai degrabă o ameliorare decât o agravare a simptomelor după vaccinare, imediat sau în cursul câtorva săptămâni de la vaccinare.
În același timp, au fost comparate acele rezultate cu ale altor trei studii privind persoane nevaccinate anti-COVID-19 și trecute prin boală cu dezvoltarea long COVID.
Concluzia a fost că la cei vaccinați probabilitatea de apariție a efectelor long COVID a fost mult mai mică decât în cazul celor care nu erau vaccinați, în aceeași perioadă.
De asemenea, un studiu a analizat în mod specific momentul vaccinării după infecția cu COVID-19 și a sugerat că persoanele cu COVID-19 care au fost vaccinate mai devreme după depistarea infecției au dezvoltat simptome de long COVID în număr mult mai mic decât cei care au fost vaccinate mai târziu de la confirmarea prezenței coronavirus.