Cum este MUNCA PEDEPSITĂ la români
Munca este pedepsită la români. O spune specialistul în fiscalitate Gabriel Biriş. Invitat la emisiunea Perspectiva, acesta a explicat şiretlicurile fiscale ale guvernării Ponta pentru a atrage cât mai mulţi bani în bugetul statului. Nici activitatea fiscului nu a rămas "nesancţionată". În opinia specialiştilor în fiscalitate, ANAF-ul nu va avea niciodată un sistem de plăţi online funcţional. Şi asta pentru că în fond, nu se doreşte eliminarea corupţiei.
Cursul valutar folosit la calculul accizelor a fost anul acesta cel raportat de Banca Centrală Europeană la 1 octombrie 2012 şi ulterior a fost actualizat cu rata inflaţiei. Un şiretlic al guvernanţilor care ar fi trebuit să folosească cursul BCE raportat la 1 octombrie 2013, dar cum acesta era prea mic, pierderile la nivel de încasări în bugetul statului ar fi fost semnificative. Oficialii au găsit repede soluţia.
Gabriel Biriș, specialist în fiscalitate, spune " Cursul la care ar fi trebuit majortă acciza ar fi trebuit să fie 4,48, foarte apropiat de cursul BNR real, dar in realitate e 4,73 datorita modificării modului de calcul. Au crescut cu 7% accizele de la 1 ianuarie numai prin această modificare. 4,73 n-am avut niciodata, asta e, așa a vrut Ponta. După, de la 1 aprilie prețurile au crescut la pompă destul de mult, cam cu inca 8%"
Invitat la emisiunea Perspectiva, Gabriel Biriş a explicat de ce mulţi dintre români preferă să se sustragă plăţilor către stat şi să îngroaşe astfel numărul celor care nu-şi declară integral veniturile. "În România nu e bine să zici că muncești, că munca e sancționată. Sarcina fiscală e exagerată. Ăsta e motivul pentru care numărul de contracte de muncă e mic. 4,7 milioane contracte, din care 2,8 sunt sub 1000 lei pe luna, avem doar 60.000 salarii in toată România de peste 1500 euro declarate. Nu e evaziune, e fentă!"
Cât despre eterna promisiune a miniştrilor de finanţe că vor transforma FISCUL într-o instituţie realmente eficientă... : "Știți cât a cheltuit România pe sisteme informatice? Miliarde. Nu functionează! Nu au fost gândite să funcționeze! Toate astea înseamnă parandărături.Un sistem electronic de administrare a țării ar duce la imposibilitatea exprimării corupției".
Recent şi ministrul pentru Societatea Informaţională, Răzvan Cotovelea a subliniat că serviciile fiscului sunt "mizerabile şi primitive".