MENIU

Cum era sărbătorit Revelionul în URSS. Ce chip de lider sovietic era imprimat pe ornamentele de brad

Să nu uităm cum se desfășurau sărbătorile în istorie. În perioada sovietică, oamenii îşi împodobeau bradul cu chipul lui Stalin, copiii dansau în jurul pomului de Crăciun cântând versuri de proslăvire a dictatorului, iar urările de sănătate şi fericire erau înlocuite cu cele în care se dorea ca în noul an revoluţia comunistă să izbucnească pe tot globul pământesc, scrie Adevarul. 

Până la a-şi împodobi bradul cu ornamentele ce reprezentau chipul lui Lenin şi Stalin, oamenilor le-a fost interzisă sărbătorirea Crăciunului şi a Revelionului, iar în case nu era nici urmă de brad, pentru că acesta stătea ascuns în dulap. Celebrarea Anului Nou şi a Crăciunului în URSS este povestită amănunţit în volumul „La intersecţia culturilor. Ţările regiunii Mării Negre şi schimbările social-politice din secolul XIX-XX”, un suport didactic elaborat în cadrul proiectului internaţional „Istoria comună. Dialoguri culturale”. 

Împodobeau bradul pe ascuns

În anul 1929 puterea a clasificat Crăciunul ca pe o sărbătoare contrarevoluţionară şi l-a interzis. Brazii au dispărut definitiv din şcoli şi colegii, iar pentru copii au început să se organizeze „serate anti-Crăciun”. În noaptea de 24 spre 25 decembrie, conducătorii îi impuneau pe funcţionarii sovietici să-i urmărească pe cei care sărbătoreau, totuşi, Naşterea Domnului. Cei care încălcau legea aveau mari neplăceri. Îşi pierdeau locul de muncă şi chiar ajungeau după gratii. Dar oamenii nu au încetat să celebreze frumuseţea sărbătorilor de iarnă. Ameninţaţi de represiuni, ei oricum împodobeau bradul, pe ascuns, în linişte, fără muzică şi cântece, cu ferestrele bine acoperite, ascunzând pomul în dulap, mai scrie sursa citată.

Mai multe articole despre:
revelion anunţ URSS măsură ornamente chip Stalin