Cum citim eticheta unui iaurt
Iaurtul este, in esenta, lapte fermentat. Tot ce este necesar pentru a face iaurt este lapte si fermenti (bacterii vii). Lasate timp de cateva ore la temperatura potrivita, aceste ingrediente vor forma iaurt.
Este important de inteles ca iaurtul industrial este produs la fel ca si iaurtul de casa. Exista insa o suma de factori extrem de importanti care diferentiaza insa calitatea produselor producatorilor industriali de iaurt si care nu pot fi replicati in conditii casnice. Etapele de obtinere a iaurtului sunt aceleasi ca in cazul iaurtului facut in casa: laptele crud este pasteurizat (un fel de fierbere controlata) si racit, apoi i se adauga fermenti (bacteriile lactice benefice). Urmeaza fermentarea pentru cateva ore, dupa care este racit la circa 4 C.
La Danone, de exemplu, exista un control al calitatii laptelui folosit, care respecta standarde cele mai inalte de pe piata. Peste 1600 analize se fac zilnic in laboratorul Danone pentru a verifica ingredientele, ambalajele, produsele finale si chiar si aerul din sectia de ambalare.
Se respecta mentinerea temperaturii optime pentru fermentare si mentinerea lantului de frig pe tot parcursul porcesului de productie si transport.
Igiena stricta a echipamentelor, spatiilor, operatiunilor de fabricatie sunt de asemenea un factor important care contribuie, alaturi de calitatea materiei prima (laptele proaspat dela fermieri romani) la existenta unor termene de valabilitate mari, fara a fi necesara adaugarea conservantilor.
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR.RO.