MENIU

Cum arătau discotecile în anii '70 - '90. Fotografii care arată o altă față a României

În anii 70, Ceauşescu a înlocuit şlagărele Occidentui cu muzica populară, cea care reflecta cel mai bine realităţile României socialiste. Singurul hit acceptat, fără preget, era doar oda. În anii 80, oamenii erau mult mai activi, iar în discoteci erau îmbrăcați sumar și aveau mișcări electrizante.   

În anul 1971, firavele li­bertăţi înfiripate în România la jumătatea anilor ’60 au dis­părut, odată cu noile o­rien­tări politice impuse de regimul lui Ceauşescu.

Repertoriul trupelor rock şi folk a fost afectat primul, pe când fenomenul folk (ilustrat în Occident de artişti originali, de mare valoare, precum Joan Baez) a fost ”confiscat” de Adrian Pău­nescu şi al său Cenaclu ”Flacăra”.

În anii 80, în Costinești, Disco Ring, una dintre cele mai mari din Europa, DJ-ii aveau mustață și era îmbrăcați în ținută de plajă.


Cea mai căutată discotecă a anilor '80 din Iaşi, Club CH, cu puţin înainte de a se închide. DJ a fost, de la înfiinţare şi până la desfiinţare, adică din 1980 pînă în 1991, Sorin Lupascu. În acea discotecă au debutat artiştii Alină Mavrodin (cîştigătoare a Festivalului Mamaia 1986), folkistul Dan Vâna, au dat spectacole Divertis, Grup ARH sau Ne-am Ars Amatoria, au repetat numeroase trupe de rock şi folk.