MENIU

Cum arată și ce este „Anghel Saligny”, controversatul program care a dinamitat coaliția de guvernare

„Anghel Saligny”, programul care a stricat prieteniile în coaliția de guvernare. Foto/Arhivă

„Anghel Saligny”, programul care aruncă în aer coaliția de guvernare, este, oficial, dedicat autorităților locale pentru investiții. Adică, rețele de alimentare cu apă, sisteme de canalizare, gaze sau drumuri publice sunt investițiile care vor putea fi finanțate prin programul de investiții pentru primării „Anghel Saligny” în valoare de 50 de miliarde de lei.

Ordonanța de urgență pentru aprobarea programului național de investiții Anghel Saligny, un program de investiții pentru autoritățile locale, a fost discutată pe 11 august în primă lectură în ședința de Guvern, fiind însă respins categoric de USR PLUS. „Din punctul meu de vedere este inadmisibil ca astăzi, în 2021, să nu avem drumuri asfaltate în toate localitățile, să nu avem canalizare și apă, lucruri de bază pe care trebuia să le avem până acum făcute. Le vom face în acest mandat”, spunea premierul Florin Cîțu despre program, la finalul ședinței de Guvern.

Programul „Anghel Saligny” va avea drept beneficiari primăriile, la fel ca PNDL, iar banii, respectiv 50 miliarde lei, vor fi alocați prin credite de angajament pentru perioada 2021-2028. Finanțarea programului se asigură de la bugetul de stat.

O analiză Expert Forum (EFOR) a proiectului de ordonanță de urgență pentru începerea programului de investiții ”Anghel Saligny” arată similarități mari cu vechiul Program Național de Dezvoltare Locală (PNDL).

Programul Anghel Saligny reia multe dintre mecanismele de implementare ale PNDL și prelungește unele dintre problemele identificate în rapoartele Curții de Conturi și cele independente, arată Expert Forum, care se referă atât la modul de elaborare a noului program anunțat de premier, cât și la modul de punere în practică.

Analiza EFOR arată că modul de elaborare a programului repetă pașii urmați de guvernele PSD, care au fost criticate pentru implementarea primelor etape ale PNDL. ”Elaborarea unui nou program fără a rezolva probleme instituționale și fără a analiza riscurile apărute în programele trecute este hazardată. Deși implementarea unor programe de dezvoltare locală este esențială, acest fapt nu justifică graba și problemele pe care le aduce propunerea actuală. Solicităm, așadar, oprirea acestui proiect de OUG și dezbaterea la nivel public a aspectelor menționate în acest document”, arată EFOR. 

Care sunt cele 9 condiții impuse de USRPLUS pentru a vota programul

Cu toate variantele pe masă, conducerea USR-PLUS a decis în sedința conducerii partidului condițiile care ar trebui îndeplinite pentru ca să-și dea acordul pentru programul „Anghel Saligny”.

 
Cele 9 condiții sunt:

1 - Filosofie de cheltuire similară fondurilor europene (simplificată în implementare). Bugetare defalcată pentru fiecare dintre cele 5 tipuri de investiții

2 - Stabilire de indicatori de program

3 - Stabilire de criterii generale de eligibilitate și ordinea de importanță a acestora

4 - Stabilire de cofinanțare

5 - Decontare pe bază de costuri unitare maximale

6 - Mecanism de implementare și control similar programelor operaționale, simplificat și adaptat la complexitate

7 - Structură dedicată cu asigurare de capacitate administrativă

8 - Alocare de investiții pe bază de evaluare rezultată din punctaj și nu pe bază de listă aprobată de ministru

9 - Transparență prin crearea unui sistem informatic, public, care să cuprindă toate informațiile legate de proiect (punctaj, contractor, durată, stadiu de execuție și plăți, etc). 

Cum arată porgramul „Anghel Saligny”

”În cadrul Programului se pot realiza obiective de investiții necesare pentru echiparea unităților administrativ-teritoriale cu dotări tehnico-edilitare și de acces la căile de comunicație, în conformitate cu reglementările cuprinse în Planul de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a IV-a - Rețeaua de localități, aprobat prin Legea nr. 351/2001, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în ordonanță.

De asemenea, în forma ordonanței publicate pe site-ul guvernului la 11 august se menționează și următoarele:

(5) În cadrul Programului se pot realiza obiective de investiții necesare pentru echiparea unităților administrativ-teritoriale cu dotări tehnico-edilitare și de acces la căile de comunicație, în conformitate cu reglementările cuprinse în Planul de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a IV-a - Rețeaua de localități, aprobat prin Legea nr. 351/2001, cu modificările și completările ulterioare.

(6) Pot fi finanțate prin prezentul Program obiectivele de investiții care nu sunt incluse la finanțare în programele derulate din fonduri externe nerambursabile în perioada de programare 2021-2027.

(7) În scopul utilizării eficiente a fondurilor alocate prin program, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei poate dezangaja, în vederea contractării, sumele rămase neutilizate în urma economiilor rezultate pe parcursul derulării contractelor de finanţare, în limita creditului de angajament alocat programului, în condiţiile legii.

(8) Creditele de angajament rămase neutilizate conform prevederilor de la alin. (3) și (7) se pot utiliza pentru finanţarea obiectivelor de investiţii pentru care sau depus solicitări în termenul legal şi nu li s-au alocat fonduri din lipsa creditelor de angajament și sunt alocate pe baza criteriilor de prioritizare.

Beneficiarii programului sunt unitățile administrativ-teritoriale reprezentate de autoritățile administrației publice locale, precum și unitățile administrativ-teritoriale membre ale asociațiilor de dezvoltare intercomunitară, constituite în condițiile legii, pentru investițiile realizate prin asociațiile de dezvoltare intercomunitară.
Art. 3 – (1) Obiectivele de investiții care se realizează în cadrul programului trebuie să fie amplasate pe terenuri și/sau construcții, după caz, aflate în proprietate publică sau privată a unităților administrativ-teritoriale sau în administrarea acestora, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), în cazul în care obiectivul de investiții afectează și terenuri ape sau drumuri proprietate publică a statului și/sau a județului, iar beneficiarii nu dețin dreptul de proprietate/administrare asupra lor, investiția se poate realiza cu acordul prealabil al administratorului apelor, respectiv cu acordul prealabil și pe baza autorizației de amplasare și/sau de acces în zona
drumului public, emisă de administratorul drumului respectiv, în temeiul legii.

Art. 4 - (1) În cadrul programului se pot realiza obiective de investiții noi precum și intervenţii la construcţiile existente care se referă la lucrări de construire, reconstruire, consolidare, reparaţie, modernizare, modificare, extindere, reabilitare, după caz, schimbare de destinaţie, protejare, restaurare, conservare, pentru următoarele categorii de investiții:
a) alimentări cu apă și stații de tratare a apei;
b) sisteme de canalizare și stații de epurare a apelor uzate;
c) drumurile publice clasificate și încadrate în conformitate cu prevederile
legale în vigoare ca drumuri județene, drumuri de interes local, respectiv drumuri
comunale și/sau drumuri publice din interiorul localităților, precum și variante
ocolitoare ale localităților;
d) poduri, podețe, pasaje sau punți pietonale;
e) sisteme de distribuție a gazelor naturale și a racordului la sistemul de
transport al gazelor naturale, care au autorizație de construire valabilă.