MENIU

Cum arată planul de pace pentru Ucraina al lui Donald Trump, în caz că va căștiga alegerile

Ce planuri are Trump pentru Zelenski dacă ajunge din nou la Casa Albă. Foto/Arhivă

Candidatul republican la vicepreședinție J.D. Vance a dezvăluit potențială abordare a administrației Donald Trump de a pune capăt războiului din Ucraina. 

Declarațiile au fost făcute în emisiunea „The Shawn Ryan Show”, relatează Evropeiska Pravda.

Abordarea conturată de el ar reprezenta o schimbare radicală față de politică administrației Joe Biden, care se concentrează pe furnizarea de ajutor militar și de altă natură Ucrainei.

„Cred că ar arată așa: Trump se așează la masă și le spune rușilor, ucrainenilor, europenilor: ‘Băieți, trebuie să va dați seama: cum arată o reglementare pașnică?’ Și probabil că actuală linie de demarcație dintre Rusia și Ucraina devine o zona demilitarizată”, a spus Vance.

Zona demilitarizată propusă, a adăugat Vance, va fi „puternic fortificată pentru a preveni invadarea din nou a rușilor”.

 

Potrivit lui Vance, în cadrul planului de pace, Ucraina își va păstra independența în schimbul neutralității, ceea ce înseamnă că Ucraina nu va adera la NATO sau la alte „instituții aliate”.

Vance nu a precizat cine va controla „zona demilitarizată”, dar a spus că actuală linie de demarcație va rămâne, ceea ce înseamnă că Ucraina nu va revendică teritoriul ocupat în prezent de Rusia.

În timpul interviului, el a mai spus că Rusia „nu ar fi trebuit să invadeze” Ucraina, dar că „ucrainenii au și o mulțime de probleme cu corupția”. Vance a spus că este ireal să se considere războiul dintre Ucraina și Rusia drept o lupta între bine și rău, iar sprijinul Statelor Unite acordat Ucrainei drept „marea misiune umanitară a timpului nostru”.

„Există o mulțime de riscuri pentru noi să rămânem acolo și să încercăm să-i încurajăm pe ucraineni să dețînă Crimeea. Întrebarea este, câte vieți americane va costă? Iar dacă răspunsul este mai mult decât zero, atunci mă spăl pe mâini”, a spus Vance.

El a mai declarat că Europa a subfinanțat acest război, în timp ce „contribuabilii americani au fost foarte generoși cu ucrainenii”.

El a susținut că politică administrației Biden este „de a aruncă bani în această problemă și de a speră că ucrainenii pot obține o victorie militară pe care chiar și ucrainenii înșiși spun că nu o pot obține”, a adăugat Vance.

„Politică lui Donald Trump este da, fii puternic, dar și deștept. Negociază”, a spus Vance.

Trump a spus în repetate rânduri că, dacă va fi ales, va pune capăt războiului imediat după câștigarea alegerilor – chiar înainte de a începe oficial mandatul sau.

Cu toate acestea, în timpul dezbaterii prezidențiale din această săptămână împotriva vicepreședintelui Kamala Harris, acesta nu și-a clarificat planul, evitând un răspuns direct la întrebarea dacă Ucraina ar trebui să câștige un război cu Federația Rusă.

Președintele Volodimir Zelenski a spus că va prezența planul sau pentru victoria Ucrainei colegului sau american Joe Biden, precum și candidaților americani la președinție Kamala Harris și Donald Trump.

Mai multe articole despre:
donald trump rusia ucraina trump zelenski