Cum ar putea propriul tău sistem imunitar să îți provoace carii
Sistemul imunitar este cel care ne menține în viață și sănătoși, însă atunci când ceva merge prost, pot apărea probleme - una din ele ar fi cariile.
Cercetătorii au descoperit că enervantele carii sunt cauzate - cel puțin parțial - de niște bacterii care solicită în neștire ajutorul celulelor imunitare (celulele cunoscute drept neutrofile). Bătălia dintre neutrofile și bacterii se soldează cu carii și plombe deteriorate drept victime colaterale, după cum arată Science Alert.
Neutrofilele sunt trimise în gingii pentru a se lupta cu infecțiile. Ele nu provoacă în mod direct cariile, dar determină bacteriile să elibereze un amestec acid menit să le ajute cu auto-apărarea. Acel amestec acid ajunge să deterioreze dinții.
“Nimeni nu ar crede că propriul nostru sistem imunitar ar avea vreun rol în crearea cariilor”, a explicat cercetătorul șef Yoav Finer, de la University of Toronto din Canada. “Acum avem dovezi. Este ca și cum ai lua un ciocan să lovești o muscă pe perete. Asta se întâmplă când neutrofilele luptă cu invadatorii”.
Ce au descoperit cercetătorii despre carii
Testele de laborator i-au convins pe cercetători că acidul eliberat de bacterii când sunt atacate de neutrofile ajunge să demineralizeze dinții, dizolvând smalțul de la suprafață, care de altfel ar fi servit drept barieră împotriva cariilor. Mai apoi, enzimele bacteriilor și neutrofilelor încep să “mănânce” din dinte (chiar dacă intențiile neutrofilelor au fost inițial cât se poate de bune).
Odată ce un dinte este demineralizat, smalțul pierdut nu mai poate fi recuperat. Saliva și pasta de dinți cu fluor pot ajuta, deși cercetătorii caută să descopere modalități prin care să schimbe acest lucru. Întregul proces face ca dinții să fie mult mai vulnerabili în fața cariilor - fie că vorbim de dentinta din ei sau de componentele din plombele dentare.
Este nevoie de mai multe cercetări pentru a stabili exact ce conexiune este între neutrofile și apariția cariilor. Odată înțeleasă mai bine această legătură, oamenii de știință ar putea crea plombe dentare mai bune, menite să reziste bătăliei dintre bacterii și neutrofile.