Cum ar putea fi descoperită boala Parkinson cu o simplă tastatură de computer
Oamenii de știință de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au descoperit un mod inedit de a identifica bolnavii incipienţi de Parkinson. Este vorba despre modul în care aceștia folosesc tastatura.
Dacă te gândeai că o tastatură de computer nu poate fi folosită la alte activități în afară de a scrie și a juca jocuri, cercetătorii de la MIT te contrazic. Aceștia au găsit o metodă prin care o simplă tastatură banală împreună cu o aplicație îți poate spune dacă suferi de boala Parkinson.
Stilul de tastate spune mai multe despre tine decât crezi
Cercetătorii de la MIT spun că stilul de tastare poate fi un bun indiciu în cazul persoanelor care au o formă incipientă de Parkinson sau alte câteva afecţiuni neuromotorii. Asta pentru că modul în care cineva sănătos apasă pe o tastă, timpul în care stă cu mâna pe ea şi modul în care o eliberează este diferit faţă de un bolnav.
Mai exact, o persoană care suferă de boala Parkinson, chiar dacă se află de abia la începutul bolii, ridică mâna de pe o tastă mult mai greu decât o persoană sănătoasă.
„Această dovadă de handicap motoriu incipient este foarte importantă. În contextul în care la ora actuală, după zeci de ani de cercetări, nu există o procedură clară de diagnosticare a unui stadiu incipient de Parkinson, această descoperire are potenţialul de a fi revoluţionară", au declarat cercetătorii de la MIT.
Boala Parkinson este o boală degenerativă ce survine în urma distrugerii lente și progresive a neuronilor. Întrucât zona afectată joacă un rol important în controlul mișcărilor, pacienții prezintă gesturi rigide, sacadate și incontrolabile, tremor și instabilitate posturală.
Primele simptome ale bolii Parkinson apar, cel mai frecvent, după vârsta de 60 de ani, dar 1 din 10 pacienți sunt diagnosticați cu boala Parkinson înainte de 50 de ani, iar 1 din 20 pacienți în jurul vârstei de 40 de ani, însă aceasta poate fi moștenită și genetic.