MENIU

Cum ajung oamenii să fie înșelați de aparențe, conform specialiștilor

Chiar dacă uneori aveam impresia că deciziile noastre sunt bazate în totalitate pe logică, de fapt, facem o alegere în funcție de așteptările pe care le avem, potrivit unui studiu. De ce ne lăsăm păcăliți atât de ușor de aparențe?

Oamenii de știință au realizat un studiu în cadrul căruia au analizat cum ne poate afecta o culoare percepția gustului și a mirosului. În acest sens, cercetătorii au oferit unor experți două pahare cu vin – unul cu vin roșu, altul cu vin alb pentru a-l degusta. Ulterior, aceștia au primit ca sarcină să descrie în câteva cuvinte fiecare vin.

La această probă experții au folosit cuvinte precum: „cuișoare", „mosc" și „fructe roșii zdrobite" pentru vinul roșu, și cuvinte precum „citrice", „flori", „lămâi" și „miere" pentru vinul alb.

Însă, ceea ce nu știau experții care au degustat vinul este că în ambele pahare s-a aflat, de fapt, vin alb, doar că într-un pahar a fost adăugată o doză de colorant roșu. Iar faptul că niciunul dintre experți nu și-a dat seama că ambele pahare conțineau vin alb, demonstrează că oamenii se bazează pe aparențe atunci când vine vorba de percepția asupra lumii.

De asemenea, un alt studiu vine să întărească concluzia studiului anterior. Mai exact, cercetătorii de la CalTech au prezentat unor oameni două pahare cu vin, unul cu eticheta de 5 dolari, iar celălalt cu eticheta de 90 de dolari. Dar, ca și în cazul de mai sus, toți participanții au fost anunțați că au primit un pahar de vin de 90 de dolari. Cu toate astea, părerile oamenilor au plasat vinul etichetat ca fiind mai ieftin drept inferior celuilalt.

Mai mult, cercetătorii au analizat creierul participanților cu ajutorul unui aparat MRI. Astfel, au descoperit că atunci când oamenii gustau din vinul etichetat ca fiind mai scump, cortexul medial prefrontal era mai activ.

Sursa

Mai multe articole despre:
alegeri aşteptări aparenţe