MENIU

Cum afectează comportamentul online viața reală a adolescenților

Comportamentul online al adolescenților le poate crea probleme în viața reală, cum ar fi prezența gândurilor negative despre imaginea corporală, susțin două noi studii, citate de Reuters, potrivit AGERPRES.

Publicate în revista Pediatrics, cele două cercetări sugerează că educația și nivelul de monitorizare de către părinți pot contribui la diminuarea acestor comportamente și a consecințelor negative ale acestora.

Într-unul dintre studii, o echipă de cercetători condusă de Rebecca Dick, de la Spitalul de Copii din Pittsburgh, care a intervievat un eșantion reprezentativ de tineri cu vârsta cuprinsă între 14 și 19 ani din California în anul școlar 2012, a constatat că aproximativ 41% au raportat abuzuri comise în mediul online pe parcursul ultimelor trei luni.

Abuzurile din mediul întâlnirilor online pot implica amenințări, hărțuiri, control și urmărirea pe internet — au explicat cercetătorii — și sunt mai des întâlnite în cazul fetelor decât al băieților.

Abuzurile în mediul online sunt asociate, de asemenea, cu un risc mai mare de abuzuri fizice și sexuale și de agresiuni sexuale. De asemenea, cercetătorii au descoperit că, în cazul fetelor, aceste abuzuri au crescut riscul de a nu utiliza prezervativele și de a fi forțate să aibă copii.

Potrivit șefei echipei menționate, cercetarea este parte a unui studiu mai amplu, care va analiza și modul în care abuzurile apărute în mediul întâlnirilor online pot fi prevenite, iar efectele lor negative oprite.

Rezultatele acestui studiu urmează să fie publicate în luna ianuarie.

În cadrul celui de-al doilea studiu, Suzan Doornwaard de la Universitatea din Utrecht (Olanda) și colegii săi au constatat că, deși comportamentele sexuale în mediul virtual nu sunt foarte răspândite în rândul elevilor olandezi din clasa a VII-a până într-a X-a, cei la care există un astfel de comportament sunt mai predispuși să aibă gânduri și percepții negative despre corpul lor și despre viața lor sexuală.

Potrivit cercetătorilor, utilizarea rețelelor de socializare în mod frecvent de către adolescenți a fost asociată cu mai multe evaluări ale propriului corp și cu experiențe sexuale mai puțin satisfăcătoare, iar în cazul fetelor, cu mai puțină încredere în propriul corp.

De asemenea, studiul a constatat că un acces mai mare la utilizarea privată a internetului în rândul adolescenților și regulile laxe impuse de unii părinți cu privire la acesta sunt asociate cu o mai mare implicare în comportamente sexuale pe internet.

Autorii ambelor studii avertizează însă că rezultatele lor nu pot fi aplicabile la o populație mai mare, deoarece unul dintre studii a analizat doar adolescenții dintr-un centru de tratament confidențial din California, iar celălalt doar elevi olandezi.