MENIU

Culisele Statului Paralel | Veniturile parlamentarilor, șir de controverse. Aleșii români, mai bine plătiți ca englezii și suedezii

Sursa foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Deși este a doua cea mai săracă țară din UE, România își tratează parlamentarii la același nivel cu țările cele mai înstărite. Un parlamentar român primește la finalul fiecărei luni aproximativ 10.000 de euro. Comparativ, salariul minim brut în țara noastră este de 2.550 de lei, adica aproximativ 500 de euro.

Chiar un deputat român, Iulian Bulai, a detaliat într-un interviu care sunt sumele de care beneficiază un ales, pe lângă indemnizația lunară.

Un parlamentar primește în mână la sfârșitul lunii 10.500 de lei. Cei care sunt în Biroul Permanent sau conduc comisii parlamentare mai primesc în plus 1.000 de lei. Se mai adaugă și diurna pentru ședere în București de 260 de lei pe ziua de lucru în Parlament, iar dacă nu ești proprietarul unei locuințe în București, primești 4.400 de lei pentru chirie. La acestea se adaugă și o sumă forfetară pentru deplasarea în circumscripția electorală de 1.400 de lei. Mai există suma dată la dispoziție pentru cabinetul parlamentar de 25.000 de lei, din care se plătesc absolut toate cheltuielile: personal, chirii, contracte de colaborare sau consumabile”, spune deputatul USR.

Așadar, aproximativ 46.200 de lei pe lună, adică aproape 10.000 de euro sau mai mult, pentru că indemnizația lunară depinde de cât de înaltă este funcția. Astfel un președinte de Cameră are o indemnizație brută de aproape 24 de mii de lei, iar vicepreședinții câte 22 de mii de lei. Potrivit site-ului Camerei Deputaților, liderii de grup au o indemnizație brută de 20.800 de lei, iar șefii de comisii permanente, 20 de mii de lei.

Să comparăm acum sumele din România cu ceea ce se întâmplă în alte state din Europa.

Deputații italieni primesc aproximativ 14 mii de euro lunar, sumă în care intră indemnizația de bază, bani pentru prezența în Parlament si o sumă pentru telefon și transport. Senatorii castiga cu aproape 1.000 de euro în plus față de deputați.

În Marea Britanie, salariul de bază al unui parlamentar este de aproximativ 6.900 de lire lunar, adică 8.000 de euro, mai putin decât un parlamentar român. Englezii pot beneficia în plus de sume care să acopere costurile legate de întreținerea unui birou și angajarea personalului.

Indemnizația parlamentară de bază pentru un deputat francez este de 5.700 de euro lunar net, adică 7.200 euro brut. Francezii primesc pe lângă salariul de bază, indemnizație de ședere, un birou în sediul parlamentului, beneficii la transport și comunicații, asigurări sociale, un fond de pensii și asigurări de șomaj. În cazul unei acumulări de mandate și funcții, un deputat sau senator nu poate primi un salariu mai mare de 9.800 de euro, lunar. Iar funcția de parlamentar este incompatibilă cu cea de magistrat sau ministru. În cazul numirii sale în guvern, deputatul are la dispoziție o lună pentru a opta între mandatul de deputat și funcția ministerială.

În Germania remunerația lunară primită de membrii Bundestag, parlamentul unicameral, este stabilită la 10.000 de euro lunar, bani impozabili. La această sumă se adaugă o indemnizație de cheltuieli care să acopere costurile pentru activitățile lor parlamentare, sumă ce se ridică la 4.500 de euro pe lună. Toate cheltuielile legate de mandatul de parlamentar, pentru biroul de circumscripție, pentru locuința din Berlin sau consumabilele pentru birou trebuie să fie suportate din această indemnizație.

Suedia este țara în care parlamentarii au doar responsabilități. Ei nu primesc mașini de serviciu, ci călătoresc în autobuze și trenuri, alături de cetățenii pe care-i reprezintă. Chiar și președintele Parlamentului primește un card pentru mijloacele de transport în comun. Singurul oficial de rang înalt care are dreptul să folosească o mașină a statului este premierul. Politicienii care îndrăznesc să cheltuiască bani publici pentru a circula cu taxiul ajung pe primele pagini ale publicațiilor centrale și își pun în pericol întreaga carieră. Parlamentarii suedezi care nu sunt din Capitală locuiesc în garsoniere mici, de cel mult 40 de metri pătrați. Pentru că nu au birouri personale, mulți lucrează de acasă sau folosesc sediile de partid sau bibliotecile publice pentru a se întâlni cu alegătorii. Parlamentarii primesc o plată lunară de bază de 69.900 de coroane suedeze, adică apeoximativ 6.600 de euro, sumă care este supusă impozitului pe venit. 

Costul unui parlamentar în România
- indemnizație: 10.500 de lei
- membru Birou permanent/conducere comisie parlamentară: 1.000 de lei
- diurnă ședere în București: 250 lei/zi de lucru
- chirie: 4.400 lei/lunar
- deplasare: 1.400 lei/lunar
- cheltuieli cabinet: 25.000 lei/lunar
Total: 46.200 lei/lunar
Sursa: cdep.ro