CULISELE STATULUI PARALEL. Tinu-Crișan, crime la indigo. Fost ofițer SRI: „Serviciile au informații, dar nu le oferă decât la comandă”
Daniel Florea, fost ofițer SRI, susține că în marile dosare serviciul nu oferă informații decât la comandă, iar zonele cu activitatea infracțională intensă, în sepecial cele de frontieră, SRI ar trebui să monitorizeze la sânge, dar „baroniada ăși face treaba”.
„Discutând cu cineva din servicii, imediat după moartea omului de afaceri Ioan Crișan din Arad, mi s-a spus că tatăl fostului ginere al acestuia ar fi fost ofițer SRI și că întreaga carieră politica a fiului ar fi fost clădită pe relațiile tatălui. Domnul Falcă este un apropiat de Băsescu, iar tot acea persoană mi-a spus că numirea lui Coldea a fost dictată tot din acea zonă. Se pare că relația Băsescu-Falcă a fost contruită și pe relația foarte apropiată a lui Coldea cu finii săi. Putem vorbi în general de zonele de frontieră, cum e Arad, în care traficul de droguri, țigări sau de persoane ar trebuie să fie monitorizate la sânge de SRI, DIPI, dar se pare că baroniada locală stăpânește bine zona și se alimentează cu bani pentru campanie. Un exemplu este vorba de moartea polițistului Sașa Visici, din Timișioara. Dacă Florian Coldea o avea pe fina sa sefă la Zona Liberă Curtici, ce să mai vorbim. Dacă era o minimă decență, el îi spunea că nu se poate s-o numească în acea funcție. Cel mai mare trafic se face în zonele libere, nu în vamă. Tot la Arad a fost arestat un ofițer pentru trafic de droguri, cam acum 2 ani de zile. Nu o să vedem niciodată SRI cu delcarații de presă pe aceaste teme.
Cât am fost în SRI, normalitatea era să îi „lucrezi” pe cei care au banul, pentru că ei împărțeau cașcavalul, cum se spune. Când nu se dorește a se lucra decidenții, se vine cu informații de nișă. Adică informații care nu sunt importante.
La MAI este o ierarhie, însă funcțiile principale prin concurs sunt dedicate deja. Refuz să cred că SRI a dat informații cu greutate în acest caz, iar cazul de la Caracal e un bun exemplu. Sunt dat afară din SRI tocmai pentru că am artătat că șeful SRI Prahova nu dădea drumul la informații decât la ordinul lui Coldea. Altfel, se spunea că serviciul nu deține informații în aceste dosare.
În Comisia de control SRI se puteau pune destul întrebări către legate despre ce a vrut să facă Dumitru Tinu cu banii, de ce ar fi vrut să vândă, de ce ziarul Adevărul ajungea în mâna unui singur jucător. L-am cunoscut bine pe Liviu Tudose, și nu am înțeles de ce a închis dosarul”, concluzionează fostul ofițer SRI Daniel Florea.