Culisele Statului Paralel | Gică Popescu, executat politic ca să nu ajungă șef la FRF - Cum au ordonat Dîncu și Maior arestarea „Baciului”
Gică Popescu, „Baciul”, a scris cele mai frumoase pagini din istoria fotbalului românesc. Fostul căpitan al Naționalei României are un palmares internațional impresionant. A fost aruncat după gratii pentru trei ani. Cum a fost eliminat din cursa pentru președinția Federației Române de Fotbal și de ce au vrut Maior și Dîncu să controleze fotbalul românesc, într-o ediție de colecție Culisele Statului Paralel, cu Anca Alexandrescu.
Singurul român care a purtat banderola de căpitan al Barcelonei, care le-a adus catalanilor o victorie răsunătoare în finala de la Rotterdam și unul dintre fotbaliștii care a adus României glorie în sportul rege: Gică Popescu. Alături de Hagi, Boloni și Dorinel Munteanu, Gică Popescu a scris istoria cea mai frumoasă a fotbalului românesc.
Ca fotbalist, Gică Popescu a fost o esență rară - serios, inteligent, un bun vorbitor, un veritabil antrenor în teren în jurul căruia se strângeau ceilalți jucători pentru a lua energie și știință. Un lider real, cu o experiență internațională uriașă. Cu greu ar fi putut să-i fie știrbită imaginea și, totuși...
Pe 4 martie 2014, în ziua de dinainte de alegerile pentru președinția Federației Române de Fotbal, la care era favorit, Gică Popescu a fost arestat.
Curtea de Apel l-a găsit vinovat în celebrul dosar al Transferurilor, alături de alte nume grele precum Ioan și Victor Becali, Cristi Borcea, Meme Stoica, George Copos și Gigi Nețoiu.
Aceștia au fost acuzați că, prin intermediul unor tranzacții ilegale, timp de 6 ani au produs statului un prejudiciu de 1,5 milioane de dolari și un prejudiciu de peste 10 milioane de dolari cluburilor de fotbal din Liga 1. Erau în discuție 12 transferuri cu iz de corupție a unor jucători. Pedepsele au cumulat 34 de ani de închisoare cu executare.
Gică Popescu a fost condamnat la 3 ani și o lună pentru evaziune fiscală, deși plătise presupusul prejudiciu până la ultimul ban și a colaborat exemplar cu autoritățile în toți cei opt ani cât a durat procesul.
Gică Popescu a fost condamnat la 3 ani și o lună pentru evaziune fiscală, deși plătise presupusul prejudiciu până la ultimul ban și a colaborat exemplar cu autoritățile în toți cei opt ani cât a durat procesul.
„Pe 4 martie dimineața, ne-am dus la casa fotbalului... M-am dus, mi-am ales locurile și m-am urcat la pupitru unde ar fi trebuit a doua zi să le vorbesc, să-mi prezint programul. Aveai câteva minute la dispoziție. M-am așezat și știam că am 75% voturi pesimist și nu mă vedeam președinte a doua zi... Atunci m-am cutremurat, cum să nu? Mâine voi fi președintele Federației...”, mărturisea Gică Popescu, potrivit Gazeta Sporturilor.
La prânz, în aceeași zi, a venit decizia Curții de Apel. În locul lui, funcția de președinte al Federației a fost obținută de tânărul Răzvan Burleanu, venit de niciunde, un aspirant al performanței în managementul sportiv. Pe atunci în vârstă de 30 de ani, Burleanu a avut un discurs virulent la adresa vechii gărzi din FRF.
„Nu putem să mai conducem FRF fără să ne consultăm, pentru că doar așa putem să luam cele mai bune decizii. Ca să nu uit! Domnule Kassai, mâine pe biroul meu aștept demisia dvs. Asta ca să nu mă puneți în postura să vă dau afară!”, spunea Răzvan Burleanu în 2014, la alegerile FRF.
După gratii, Gigă Popescu trecea prin cele mai grele clipe. Juca, dupa cum spunea el, „în meciul vieții sale”. În timp ce încă se afla sub șocul condițiilor din penitenciar, fostul fotbalist a primit trista veste că tatăl său a murit. În urma șocului suferit de a-și vedea fiul în pușcărie, inima i-a cedat.
A primit permisie de 24 de ore ca să meargă să-și înmormânteze tatăl, la Calafat, deși ceruse trei zile libere, așa cum permite legea. Nu i s-a oferit niciun argument.
Gică Popescu declara cu amărăciune că „ăla e greu de acceptat. Eu sunt convins că dacă nu s-ar fi întâmplat ce s-a întâmplat în 4 martie, tata ar fi fost și astăzi in viață”.
Constantin Popescu a spus deseori că fiul său a fost condamnat politic. „Statul paralel conduce fotbalul!”, strigau tot mai mulți. Printre aceștia, și Gigi Becali, la alegerile FRF din 2018.
„Nu mai vreau să mă pronunț și să fac păcate. Dacă nu știu sigur... Dar un lucru este clar. Oricine din partea unor Servicii... E clar că a avut un sprijin (Burleanu - n.r.), că l-am văzut și cu Dîncu, și cu... Maior, cu echipa națională (n.r. - SRI). Ce căuta el, Maior? ... Am văzut că s-au cheltuit sute de mii de euro cu firmele lui Dîncu... Nu știu, eu spun ce am citit. E clar că s-a folosit și de funcție... Burleanu... un fel de tiranie... Cu banii ăștia eu știu să-mi cumpăr voturi”, declara Gigi Becali.
Fostul deputat Cristian Rizea a făcut dezvăluiri cutremurătoare în acest sens, în emisiunea „Legile Puterii” de la Realitatea PLUS.
Rizea a spus că Gica Popescu ar fi fost arestat la ordinul fostului director SRI George Maior și al actualului președinte al Consiliului Național al PSD Vasile Dîncu, cu complicitatea lui Victor Ponta și a lui Gabriel Oprea. Dezvăluirea a venit la 6 ani de la condamnarea fotbalistului.
„La solicitarea lui George Maior, cu care mă vedeam la meciurile naționalei de fotbal, știți că dânsul este un mare microbist ca și Vasile Dîncu, urmează și episoadele apropo de Federația de Fobal, și de conducere și de modul în care a fost arestat Gică Popescu, tot la ordinul lui George Maior și al lui Vasile Dîncu, cu complicitatea lui Victor Ponta și a lui Gabi Oprea, asta pentru că am vorbit de fotbal. Îmi pare rău de Gică Popescu, nu merita așa ceva, e un simbol al României. Dar asta-i viața”, a declarat Cristian Rizea, la Realitatea PLUS, în 2020.
Anca Alexandrescu mărturisea în lacrimi: „Tatăl meu mă lua la meciuri. Este un moment îngrozitor, trist pentru România”.
Fostul premier Victor Ponta a spus de multe ori, în perioada în care fotbalistul se afla în spatele gratiilor, că l-a rugat pe Traian Băsescu să-i semneze grațierea.
„Dle președinte, vreau sa va rog ceva personal de data asta. Stiu ca ati zis ca nu gratiati, ca nu-stiu-ce, eu va fac propunerea – ca așa spune legea gratierii, primul-ministru semneaza: vă trimit cererea de grațiere, că totuși e Gica Popescu, e românul care a ridicat cupa pentru Barcelona. Și dvs ieșiți și spuneți așa: nenorocitul ăsta de Ponta, ticălosul ăsta cu infractorii lui mi-a propus, n-am ce sa fac, o semnez si gata. Îmi iau eu înjurăturile, era 2014... Dl președinte, ce zice lumea? - Bă, bă bă, nu știu...”, declara Victor Ponta, la DigiSport.
Campania pornită de Ponta în numele fotbalistului a ajuns, inevitabil, și la urechile lui Gică Popescu. Acesta a reacționat imediat și a transmis presei, prin avocați, că refuză eliberarea și că nu-și asumă campania făcută în numele său.
Mai mult, în urma afirmațiilor lui Rizea și a confirmărilor primite în acest sens din lumea politică, fotbalistul a făcut un apel public, rugând să i se aducă dovezi.
Fostul deputat Rizea a completat mărturisirea sa tulburătoare, cu date exacte, precum locul în care s-a decis soarta lui Gică Popescu, și i-a transmis că nu va avea niciodată probe suficiente în acest sens:
„Toți românii și-ar fi dorit ca Gică Popescu să fie în locul lui Răzvan Burleanu. Arestarea lui Gică Popescu din păcate, s-a decis în biroul șefului SRI, George Maior, din strada Jandarmeriei, de lângă Complexul Stejarii. (...) Îmi pare rău să o spun, eu știu că Popescu vrea dovezi, toată lumea vrea dovezi, dar mafioții nu lasă urme, ei când se duc în justiție și spun unui judecător să îl condamne, așa cum a fost cazul lui, nu lasă vreo urmă vreun bilețel ca să poate fi după aceea șantajat. Ăsta este un stat mafiot, așa cum spune Traian Băsescu, așa era!”, a declarat Cristian Rizea, în exclusivitate, pentru Realitatea Sportivă.