MENIU

CULISELE STATULUI PARALEL. Florin Vizan, stăpânul Portului Constanța

Florin Vizan, uns șef de Grindeanu și Mîndrescu la Portul Constanța

Portul Constanța, un punct cheie în această perioadă sensibilă din punct de vedere geo-strategic, riscă să „se scufunde” din cauza corupției. Aici, politicienii au avut grijă să-şi numească în funcții apropiații, în detrimentul oamenilor cu experiență. Asta a făcut și ministrul Transporturilor care l-a pus șef la Administrația Portului Constanța pe Florin Vizan. Din această funcție, el ar trebui să valorifice oportunitățile economice pe care le oferă cel mai important port din România, dar lucrurile stau exact pe dos.

Vizan, numit din pix în luna august a anului trecut, a avut nevoie de aproape un an pentru a-şi da seama că portul trebuie dezvoltat chiar în perioada războiului din Ucraina, când fluxul de nave e maxim. Potrivit unui raport apărut în presa locală, Portul Constanța a înregistrat o creștere a traficului de mărfuri. Preocupările de securitate în ceea ce privește portul sunt în principal fraudă și corupție și contrabanda de mărfuri ilicite.

„Cele mai comune tipuri de corupție sunt mita și cadourile în schimbul serviciilor oferite de oficialii guvernamentali. În plus, incidentele raportate de contrabandă cu mărfuri ilicite prin port, indică în continuare activitate infracțională în port. Potrivit mai multor surse, eficacitatea legislației anticorupție este scăzută, iar oficialii sunt rareori trași la răspundere”, se arată în raport.

Scandalul legat de Florin Vizan a început în august 2022, odată cu înlocuirea de la conducerea Administrației Porturilor Maritime Constanța a lui Florin Goidea, căruia i-a expirat mandatul. Vizan, un om fără experiență, dar care avea susținerea PSD, a fost numit din pix, fără concurs. Deși Grindeanu a precizat la acea vreme, că aici se va organiza un concurs, Vizan a primit funcția pe gratis și fără un plan de management. Ba mai mult, ministrul Transporturilor a afirmat că vrea să schimbe legea deoarece un economist sau jurist poate intra în orice Consiliu de Administrație, mai puțin la Portul Constanța, unde condițiile ar fi fost restrictive.

„Eu chestiuni mai restrictive decât la Portul Constanța în a intra în Consiliul de Administrație nu am văzut. În orice alt loc, dacă ești economist sau ești jurist, ai voie. (...) Doar la Portul Constanța nu aveai voie, pe o lege făcută în vremuri în care era cineva președinte care avea legătură cu zona asta şi care era adus la o selecție extrem de restrictivă”, a declarat Sorin Grindeanu in iunie 2023. El a dat asigurări și că legea se va schimba și nu a stat mult pe gânduri.

Legătura lui Florin Vizan cu Administrația Porturilor Constanța începe pe vremea directorului Mircea Banias, căruia i-a fost consilier. În 2020, Vizan a candidat pe listele PSD, fără succes pentru un post de consilier județean. În luna mai 2022, Vizan primea funcția de director general al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Constanța, fără nici un fel de experiență relevantă în domeniu. După doar câteva luni, Ministrul Grindeanu i-a dat pe mână conducerea Portului Constanța. Potrivit newsweek.ro, cel care a insistat pentru numirea lui Vizan la șefia porturilor este mâna dreaptă a lui Grindeanu, Bogdan Mîndrescu.

De-a lungul timpului, Vizan s-a remarcat și prin apariții mondene. În 2018 a fost filmat de paparazzi în timp ce petrecea în clubul Nuba din Mamaia. Iar în 2020 o publicație din Constanța l-a surprins la volanul unui autoturism în valoare de 400.000 de euro, care nu era trecut în declarația de avere.

 „În general mașinile se iau pe firmă, știți şi dumneavoastră. Da, a fost mașina mea o perioadă scurtă şi mi-am făcut un hobby din asta”, declara Vizan.

Numit în fruntea portului, Vizan nu numai că nu a avut un plan de management, dar nu cunoștea nici obiectivele din programul de guvernare.

Mai multe articole despre:
florin vizant sef port constanta