MENIU

Culisele statului paralel | Cum a fost găsit nevinovat, după un an de închisoare, avocatul prințului Paul - Robert Roșu

Răsturnare de situație în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa. Decizia Completului de judecată de la Înalta Curte de Casație și Justiție, care a dus la încarcerarea avocatului Robert Roșu, condamnare ce a generat proteste în randul avocaților, este considerată după un an de zile nedreaptă.

După ce fostul avocat al prințului Paul al României a executat 341 de zile de închisoare, un alt complet de la Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că fapta pentru care avocatul Roșu a fost condamnat nu este prevazută de legea penală.

În decembrie 2020, avocatul Robert Roșu a primit o sentință de 5 ani de închisoare în răsunătorul dosar Ferma Băneasa. Judecatorii Ionuț Matei, Florentina Dragomir și Ioana Alina Ilie, primii doi dintre aceștia fiind deja pensionați, au considerat că avocatul a fost complice în acest caz controversat. Decizia acestora l-a trimis pe avocatul Robert Roșu direct la Penitenciarul Rahova, iar timp de un an, Roșu a încercat din spatele gratiilor să dovedeacă faptul că el nu a făcut altceva decât să își apere clientul.

Încarcerarea acestuia a fost extrem de contestată, în decursul acestui an de către avocaţi și a indignat inclusiv asociațiile internaționale de avocați.

De altfel, cazul lui Robert Roșu i-a speriat pe unii avocați care ar fi refuzat să mai ia procese controversate de frică să nu ajungă şi ei după gratii.

Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul avocatului Robert Roșu, iar Completul format din judecatorii Rodica Cosma, Ștefan Pistol și Laura Soane a decis pe 23 noiembrie 2021, eliberarea din închisoare a acestuia.

„Prin casarea hotărârii de condamnare pronunţate în 17 decembrie 2020 şi achitarea avocatului Roşu de toate acuzaţiile care i se aduseseră, magistraţii Instanţei Supreme au făcut dreptate şi au reconfirmat deplina legalitate a tuturor actelor efectuate de Robert Roşu în calitatea sa de avocat în cauza supusă examinării.” a transmis într-un comunicat Casa de Avocatură Ţuca, Zbârcea & Asociaţii.

În dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa au fost condamnați omul de afaceri Remus Truică la 7 ani de închisoare, israelienii Benyamin Steinmetz şi Tal Silberstein, iar Prinţul Paul al României a primit o condamnare de trei ani şi patru luni de închisoare. De asemenea, jurnalistul Dan Andronic a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.
Avocatul Robert Roşu fusese condamnat la cinci ani de închisoare, iar în cazul lui, statul este bun de plată.