Cu ce salarii vor intra românii în zona euro. Mai bogați cu 60 de euro în 2019, mult sub media UE
Românii vor intra în anul 2019 cu un salariu mediu net de 460 euro, potrivit Comisie Naționale de Prgnoză (CNP).
Dacă prognozele oficiale ale CNP sunt corecte, românii nu vor recupera mare lucru până în 2019 din decalajul față de media veniturilor nete din zona euro.
Potrivit celei mai recente Prognoze pe termen mediu a Comisiei Naționale de Prognoză (din februarie 2015), la începutul anului 2019 salariul mediu în România va fi de 2.024 lei, față de valoarea estimată pentru 2015 de 1.759 lei lunar.
CNP estimează un curs valutar de 4,40 lei/euro la nivelul anului 2018, ceea ce înseamnă că românii vor câștiga la momentul respectiv 460 euro, față de aprox. 400 de euro cât este salariul mediu net în prezent.
Cele mai mici salarii din zona euro în prezent sunt cele din Letonia și Lituania, cu 530-560 euro pe lună, Slovacia - 690 euro și Grecia - 820 euro.
La începutul anului 2019, PIB-ul României va ajunge la valoarea 830,7 miliarde lei, în creștere cu aproape 25% față de valoarea de la finalul lui 2014, de 670 miliarde lei. Numărul salariaților din economie va fi de aprox. 4,8 milioane (față de 4,5 mil. în prezent), iar șomerii cu 25 de mii mai puțini.
Premierul Victor Ponta a anunțat că România îşi doreşte să intre în zona euro în a doua parte a anului 2019. "Este un moment simbolic pentru că tot atunci România va avea preşedinţia UE. Dar avem câţiva paşi esenţiali pe care trebuie să-i facem pentru a atinge acest obiectiv...Oamenii trebuie să înţeleagă ce înseamnă trecerea la euro, care sunt avantajele şi dezavantajele", a scris premierul pe pagina sa de Facebook.
Iohannis și Ponta, acord pentru o strategie comună pentru aderarea la Euro
În timp ce românii câștigă în medie 400 de euro net pe lună, cel mai bine plătiți europeni sunt cetățenii din Luxemburg, cu un salariu mediu care depășește 3.200 euro.
Urmează alte state din zona euro cu salarii de 5-6 ori mai mari decât ale românilor: Finlanda - peste 2.300 euro, Irlanda - 2.160 euro lunar și Olanda - 2.140 euro.
Cele mai apropiate țări din zona euro de sărăcia românilor sunt țările baltice Letonia și Lituania, cu 530-560 euro pe lună, Slovacia - 690 euro și Grecia - 820 euro, potrivit unei statistici realizate în a doua jumătate a anului 2014.
Potrivit biroului de statistică al UE, Eurostat, în 2014, angajații din zona euro erau plătiți în medie cu 21,6 euro pe oră. În acest timp, românii câștigă în medie un salariu orar brut de 15,46 lei (3,5 euro pe oră), respectiv 11,17 lei net (adică 2,5 euro), potrivit datelor INS din februarie 2015.
Cu alte cuvinte, românii au mult de recuperat la nivelul puterii de cumpărare față de restul europenilor, fiind de cel puțin 6 ori mai prost plătiți decât media pe zona euro.
Cât de departe e România de zona euro din perspectiva salariului mediu
Klaus Iohannis va lansa consultări cu partidele politice pentru găsirea unei strategii comune pentru aderarea României la Zona Euro. Șeful Statului a discutat la Cotroceni pe această temă cu premierul Victor Ponta și guvernatorul BNR Mugur Isărescu.
"Președintele României, domnul Klaus Iohannis, i-a invitat joi, 28 mai a.c., la Palatul Cotroceni, pe Prim-ministrul României, domnul Victor Ponta, și pe Guvernatorul Băncii Naționale a României, domnul Mugur Isărescu, pentru a discuta despre procesul aderării României la zona euro.
Având în vedere complexitatea deosebită a procesului de aderare la zona euro, domnul Președinte Klaus Iohannis a lansat consultări pe această temă, astfel încât România să fie cât mai bine pregătită iar adoptarea euro să fie în beneficiul tuturor cetățenilor.
Discuțiile purtate de Președintele României cu Prim-ministrul României și cu Guvernatorul Băncii Naționale a României au avut în vedere să identifice principalele etape și responsabilități economice și instituționale ale procesului de trecere la euro, conform angajamentelor asumate de Guvern în cadrul Programul de Convergență 2015-2018.