TURUL I PREZIDENŢIALE. Cu ce-am rămas după 2 noiembrie 2014? ANALIZĂ Voxpublica
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. S-au dat rezultatele primului tur, dezamăgire la dreapta, nervi cu votul din diaspora, nesimţirea autorităţilor, speranţă la PSD. VOXPUBLICA vă propune un bilanţ al faptelor şi vorbelor politice din această primă etapă a alegerilor.
ALEGEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Cu ce-am rămas după primul tur al alegerilor şi după o campanie în care agenda cetăţeanului nu a contat. Costi Rogozanu propune 12 puncte de concluzii pe VOXPUBLICA:
- A fost o bătălie între bani şi ceva organizare la Udrea şi văicăreala intelectuală împotriva apocalipsei pesediste cu scrisori deschise de la liiceni, tismăneni etc. din tabăra Macovei; a fost un transfer complet al corupţiei în barca PSD cu o amnezie ciudată în ce-i priveşte pe Cocoş şi alţi prieteni prezidenţialil. S-au luat cîte 5 procente aproximativ. “Fenomenul MAcovei” n-a fost decît o uriaşă risipă de populisme şi discurs nedemocratic în numele democraţiei. Bătălia Macovei-Udrea a fost f. plastic rezumată de prietenul George Verdeş: “Macovei şi Udrea au făcut egal. Adică Înliniedreaptă, Ghinea, Liiceanu, Ioniţă şi hipsterii creativi sunt pe acelaşi loc cu Louis Vuitton, Băsescu & Co.”
- Ponta a ieşit cu explicaţii stupide în ce priveşte organizarea – pe scurt, a vrut el să le-arate ălora de-afară cum e votul corect. Ce nu înţelege Ponta e că ieşituALEGEGERI PREZIDENŢIALE 2014. l la vot masiv în afară nu e doar împotriva lui, e un strigăt de nemulţumire inclusiv în ce priveşte situaţia lor de acolo
CITEŞTE INTEGRAL PE VOXPUBLICA.RO
- televiziuni lăsate să zburde toată campania (CNA nici nu poate avea cvorum în acest moment) şi condiţionări cu bani puţini, cam ăsta e portretul trist al presei acum. PLus exaltări electoral-jurnalistice care fac mai uşor de înghiţit loviturile murdare pe care şi le dau candidaţii prin intermediul presei
- am auzit tot soiul de vox-uri la TV, ne arată o fanatizare a unui electorat “tînăr şi educat” în direcţii periculoase. Atacuri la categorii precum asistaţi şi bătrîni în numele unei civilizări prin justiţie. Între timp acceptă noi tipuri de explotare şi abuz fără să zică pîs. (cel mai bine o zice omul ăsta aici)
- mesajul anticorupţie este singurul important răzbătut din acest prim tur, în rest nu s-a discutat oricum nimic. Cum curăţăm mesajul anticorupţie de fanatisme proprivatizări, antiasistaţi? Cum curăţăm anticorupţia de ipocrizii probăsescu incredibile? Cum poate fi ţinut departe Ponta de pîrghii lăsate moştenire de sistemul Băsescu? Nimeni nu pare interesat de asta. Anticorupţia e doar vehicul pentru dreapta radicală. Ponta practică un discurs dublu în continuare, Iohannis nu ştie nici el ce caută în turul doi, e doar suma procentelor PDL şi PNL de la europarlamentare.
- migranţii în general sînt frustraţi de vot. Migranţii de afară împreună cu cei interni sînt peste 3,5 milioane. Bucureştiul de exemplu este într-o istorică stare de negare – cei care nu au domiciliul de pe buletin în Bucureşti sînt mult mai mulţi decît apar în orice statistici. Apropo de liste, cît timp vom avea ruşinea incredibilă de a avea români cu drept de vot aproximaţi cu o eroare de plus-minus 2 milioane ce să mai aşteptăm corectitudine?