CRIZA din Haiti - ONU cere evacuarea urgentă a personalului misiunii sale în insule
ONU cere evacuarea personalului misiunii sale în Haiti după criza din întreaga țară.
Naţiunile Unite au ordonat evacuarea întregului personal internaţional non-esenţial din Haiti, ca urmare a răpirilor şi atacurilor asupra depozitelor de alimente ale ONU din întreaga ţară, transmite sâmbătă dpa.
Ordinul de evacuare intervine la două luni după ce Consiliul de Securitate al ONU a votat extinderea cu un an a mandatului Biroului Integrat din Haiti şi suplimentarea personalului acestuia, înaintea unei reuni prevăzute pentru luni şi consacrate situaţiei din ţara caraibiană.
În această perioadă au izbucnit proteste violente antiguvernamentale în Haiti după creșterea prețurilor la combustibil.
SUA au avansat propunerea unei rezoluţii care să stabilească un nou cadru pentru sancţionarea liderilor bandelor infracţionale din Haiti, precum şi a celor care le asigură fonduri şi le livrează arme acestor bande.
Stephane Dujarric, purtător de cuvânt al secretarului general al ONU Antonio Guterres, a confirmat ordinul de evacuare, dar nu a precizat câţi angajaţi sunt vizaţi.
El a adăugat că sistemul ONU în Haiti va acorda cu prioritate sprijin guvernului pentru a desfăşura „activităţile de salvare de vieţi”.
„În acest scop, personalului ONU necesar pe teren pentru desfăşurarea acestor activităţi i s-a cerut să rămână în ţară, în timp ce alţii vor lucra de la distanţă”, a explicat reprezentantul ONU, care a dat asigurări că situaţia este monitorizată atent, pentru identificarea unor eventuale nevoi umanitare sporite.
Proteste violente au izbucnit în Haiti după ce guvernul a anunțat o creștere a prețurilor la combustibil. Protestatarii cer demisia prim-ministrului Ariel Henry, după ce încetarea subvențiilor guvernamentale pentru combustibili a determinat creșterea vertiginoasă a prețurilor la benzină și motorină. Secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat că este „profund îngrijorat” de tulburările din Haiti.
Demonstrațiile au loc în timp ce inflația a crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani în Haiti, unde 40% din populație se bazează pe asistență alimentară pentru a supraviețui. În plus, violența rebelilor a provocat sute de morți și mii de haitieni care au plecat.
Haiti este una din cele mai sărace țări din lume și a fost în centrul unor crize mari în ultimii ani, ca asasinarea președintelui său, Jovenel Moïse, în iulie 2021, dar și cutremurul masiv de magnitudine 7,2 din august 2021, soldat cu peste 2.200 de oameni morți.