Cristian Diaconescu: Turcii, ruşii şi americanii, "trei forţe militare puternice prea apropiate"
Tragedia din Turcia vine într-o zonă considerată de experţi ca un adevărat butoi cu pulbere. Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, vede un risc major în Orientul Mijlociu. "Sunt trei forţe militare puternice prea apropiate", a explicat Diaconescu, în emisiunea Ambasador România, de la Realitatea TV.
Invitatul din această săptămână al lui Alexandru Cumpănaşu, în emisiunea "Ambasador România", a afirmat că situaţia militară din Siria şi din regiune este un butoi de pulbere.
"În acest moment, şi turcii, şi ruşii, şi americanii se află prea aproape cu forţe militare cu potenţial ofensiv extrem de serios", a explicat Cristian Diaconescu."Activităţile militare nu se fac decât cu un spaţiu geografic foarte mare şi evitând simultaneitatea. Armata e armată, când se simte agresată răspunde pe măsură", a adăugat el.
Cristian Diaconescu a explicat că sursa conflictului poate fi înţeleasă privind în urmă, la perioada primăverilor arabe.
"Aici a existat un moment de inflexiune, când Bashar al-Assad a folosit arma chimică. Un moment de inflexiune care a pus comunitatea internaţională în faţa unei alegeri categorice, ce urma să fie făcută în ore. (...) În momentul în care un dictator loveşte în propriul popor, situaţia lui e încheiată".
La acea vreme, Parlamentul Britanic a respins ideea unei intervenţii, ceea ce l-a pus pe preşedintele american Barack Obama în dificultate.
"Pe de o parte, nu mai voia să reia genul de proceduri pe care le aplicaseră SUA în alte zone, şi în al doilea rând, s-ar fi aflat singur cu o intervenţie impotriva lumii musulmane (...). A ales o variantă considerată compromis: să facă o înţelegere cu Federaţia Rusă, ca să distrugă arma chimică siriană. Înţelegere care a funcţionat şi în condiţiile crizei ucrainene", a arătat fostul ministru de Externe.
A urmat un alt pas greşit al preşedintelui sirian.
"În acel moment, în acea perioadă, Bashar al-Assad, în loc să găsească o altă soluţie de a se împăca cu propriul popor, a mai omorât 200.000 de oameni. În această perioadă în care vestul nu a intervenit, în care presiunile erau mai mult sau mai puţin formale în legătură cu Guvernul de la Damasc. (...) Şi în această perioadă şi-a bombardat cu butoaie aruncate din elicopter încărcare cu explozibil; a tras în pieţe şi a omorât sute de mii de oameni, a torturat. Un lucru incontestabil, nici el nu îl neagă. Practic, a radicalizat fracţiunile care nu îi erau apropiate, iar acestea au generat Al Qaida şi ulterior, mult mai feroce, Statul Islamic", a subliniat el.
Cristian Diaconescu a mai precizat că în triburile sunnite, milioane de oameni consideră că gruparea Statul Islamic este un protector împotriva lui Bashar al Assad. Din acest motiv, spune fostul ambasador, ISIS nu va dispărea cât timp comunitatea sunnită nu se va separa de gruparea radicală.