MENIU

Credeau că pleacă la muncă în străinătate, dar nu era decât o înşelătorie. Cum funcţiona "schema"

Zeci de persoane din judeţele Harghita şi Mureş au depus plângere la Poliţie, după ce au căzut victime unei înşelătorii. Oamenii au reclamat că au fost păcăliţi să ofere bani în schimbul promisiunii false a unui loc de muncă peste graniţe.

Potrivit lui Gheorghe Filip, purtător de cuvând al IPJ Harghita, "schema" înşelătoriei funcţiona extrem de simplu: în presa scrisă şi online au fost publicate numeroase anunţuri prin care se ofereau locuri de muncă în străinătate celor interesaţi.

În respectivele anunţuri erau indicate mai multe numere de telefon, pentru obţinerea de relaţii suplimentare, iar atunci când cei interesaţi le apelau, persoane necunoscute le solicitau diverse sume de bani ca avans.

Banii trebuiau depuşi în diverse conturi bancare sau trebuiau trimişi prin servicii online de transfer bancar. După ce încasau sumele, persoanele erau de negăsit, relatează voceatrasilvaniei.ro.

Până în prezent, poliţiştii, sub coordonarea procurorului de caz, au identificat 30 de persoane care au fost astfel înşelate în Harghita, dar există posibilitatea ca numărul acestora să crească.

Mai mult, pe lângă avansul plătit suspecţilor, prejudiciul păgubiţilor poate fi şi mai mare, având în vedere că unele victime îşi cumpăraseră deja bilete pentru curse aeriene spre Suedia, unde aveau promise locuri de muncă inexistente.

Situaţii similare au fost semnalate și în județul Mureș, unde șase persoane au rămas fără banii de transport spre locuri de muncă fictive din Germania.

Cazul a fost preluat de Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita, care a stabilit un cerc de suspecţi, iar recent au fost efectuate şapte percheziţii pe raza judeţelor Harghita şi Mureş.

Principalii suspecţi au fost identificaţi ca fiind un bărbat de 35 de ani, care a mai fost cercetat pentru infracţiuni similare şi altul de 27 de ani, ambii din localitatea Eremitu, judeţul Mureş precum şi un tânăr de 21 de ani, din municipiul Târgu Mureş.

La domiciliile acestora au fost descoperite mai multe carduri bancare, contracte de muncă în străinătate, telefoane mobile şi cartele telefonice, folosite la săvârşirea infracţiunilor.

Bărbatul de 37 de ani a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, ceilalţi doi fiind cercetaţi în stare de libertate.