MENIU

Crampele din picioare pot ascunde boli extrem de grave - Semnele ucigașului tăcut din spasmele musculare

Crampele musculare sau spasmele musculare pot ascunde cauze mult mai grave decât s-ar putea crede.

 

Crampele musculare sau spasmele musculare apar atunci când mușchiul se contractă în mod involuntar, forțat și nu se poate relaxa. Sunt frecvente și pot afecta oricare dintre grupele musculare. Cele mai frecvente locuri în care pot apărea aceste spasme musculare sunt reprezentate de coapse, gambe, picioare, uneori mâini, brațe.

Spasmele musculare variază în intensitate de la contracții ușoare, incomode până la durere intensă și severă. Grupa musculară implicată se poate simți mai dura la palpare. Spasmele durează de obicei câteva secunde, dar pot ajunge și la 15 minute sau mai mult și pot reapare în mod recurent, scrie sfatulmedicului.ro.

Crampele la picioare care apar în timpul mersului pot indica ucigașul silențios, avertizează medicii.

Dacă vă confruntați cu acest simptom, înseamnă că există un flux sanguin redus în picior, ceea ce vă expune la riscul unor complicații grave.

Un nivel ridicat de colesterol înseamnă că aveți o cantitate prea mare de substanță grasă numită colesterol în sânge.

 

Ucigașul tăcut din spatele crampelor musculare - Semnele cele mai importante

 

Deși la început s-ar putea să nu cauzeze probleme, în timp se poate acumula și poate duce la blocaje. Iar acest lucru poate împiedica circulația corectă a sângelui în jurul corpului, potrivit doctorulzilei.ro.

În cazuri extreme, acest lucru poate duce la urgențe medicale, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale și atacurile de cord.

Din nefericire, este rar ca colesterolul ridicat să provoace simptome, ceea ce înseamnă că mulți oameni nu sunt conștienți că trăiesc cu această afecțiune.

Pot exista însă indicii, mai ales dacă afecțiunea s-a dezvoltat pe o perioadă lungă de timp.

„În timp, colesterolul ridicat duce la acumularea de plăci în interiorul vaselor de sânge.

Această acumulare de plăci se numește ateroscleroză. Persoanele cu ateroscleroză se confruntă cu un risc mai mare de multe afecțiuni medicale diferite.

Acest lucru se datorează faptului că vasele dvs. de sânge fac o muncă importantă în tot corpul dvs.

Deci, atunci când există o problemă la unul dintre vasele de sânge, există un efect de propagare”, potrivit medicilor de la Clinica Cleveland.

 

Ce este boala arterială periferică

 

Boala arterială periferică care apare atunci când ateroscleroza apare în arterele din brațe sau picioare.

Un semn al acesteia este o crampă în picior atunci când vă mișcați.

„Boala arterelor periferice este periculoasă pentru că adesea nu provoacă niciun simptom.

S-ar putea să începeți în sfârșit să simțiți simptome atunci când o arteră periferică este blocată în proporție de cel puțin 60 la sută.

Un simptom cheie este claudicația intermitentă. Aceasta este o crampă la picior care începe atunci când vă deplasați, dar se oprește când vă odihniți.

Este un semn al fluxului sanguin redus cauzat de placa în creștere din artera dumneavoastră”, explică medicii de la Clinica Cleveland, potrivit doctorulzilei.ro.

Senzația este „durere dureroasă” în picior atunci când mergeți.

„Durerea poate varia de la ușoară la severă și, de obicei, dispare după câteva minute, când vă odihniți picioarele.

Ambele picioare sunt adesea afectate în același timp, deși durerea poate fi mai puternică la un picior”, avertizează specialiștii britanici din NHS - Serviciul Național de Sănătate.

 

Boala venoasă cronică - Semnele care ne trimit urgent la medic

 

Tromboza venoasă profundă se referă la formarea unui cheag de sânge, cunoscut sub denumirea de tromb, adânc, în venele picioarelor. Sindromul post-trombotic sau embolia pulmonară, potențial letală este foarte gravă, iar piciorul poate fi afectat permanent. O persoană din 100, diagnosticate cu tromboză venoasă profundă, va deceda, potrivit sfatulmedicului.ro.

Printre simptomele trombozei venoase profunde se numără:
-decolorarea pielii picioarelor
-cârcei, durere sau sensibilitate la atingere în zona gambelor
-umflarea picioarelor sau a membrelor inferioare
-piele fierbinte
-vene de suprafață mai vizibile
-oboseală picioarelor

Sindromul post-trombotic este mai dificil de recunoscut, dar este destul de frecvent manifestat că o consecință sau efect al trombozei venoase profunde, tratată exclusiv cu anticoagulante, întrucât cheagurile de sânge rămân în picior.

Contrar credinței populare, anticoagulantele nu dizolvă cheagul activ, ci doar împiedică formarea de noi cheaguri, dar de cele mai multe ori venă se va deteriora cu trecerea timpului. Mulți dintre acești pacienți dezvoltă leziuni permanente ireversibile ale venelor de la picioare, precum și a vâlvelor. Rezultatul va fi acumularea anormală de sânge în picior, dureri cronice la nivelul piciorului, oboseală, umflare și ulcere cutanate severe.

Sechelele pe termen lung apar frecvent la mai mult de 60-70% dintre bolnavi și pot să apară în maxim două luni de la dezvoltarea trombozei venoase profunde. Există tot mai multe dovezi că îndepărtarea cheagului prin tromboliză intervențională ghidată pe cateter, în unele dintre cazurile selecționate de tromboză venoasă profundă, poate îmbunătății calitatea vieții și poate prevenii sechelele debilitante ale sindromului post-trombotic.

Embolia pulmonară - Simptomele emboliei pulmonare

Manifestările emboliei pulmonare sunt nespecifice și pot fi asemănătoare cu alte manifestări cardiorespiratoare:
-scurtarea respirației
-puls rapid
-transpirație
-junghiuri toracice
-sputa cu sânge
-stări de leșin

Netratată, tromboză venoasă profundă se poate rupe și prin intermediul sistemului circulator poate rămâne în plămâni. Astfel, alimentarea cu oxigen va fi blocată, intervenind insuficientă cardiacă. Fenomenul este cunoscut sub denumirea de embolism pulmonar, care poate fi fatal. Cu tratament precoce, persoanele cu tromboză venoasă profundă pot reduce probabilitățile dezvoltării emboliei pulmonare la mai puțin de un procent, potrivit sfatulmedicului.ro.