MENIU

Craiovenii, loviți la buzunar de încălzirea apartamentelor. Olguța Vasilescu: „Guvernul nu mai susţine financiar costul gigacaloriei”

Primăria nu are bani, craiovenii vor îngheța în case. Foto/Profimedia

Primarul Craiovei anunță scumpiri la încălzirea caselor legate la sistemul central al statului. Asta pentru că, anunță Olguța Vasilescu, Guvernul nu mai susține financiar prețul gigacaloriei. 

Primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat, vineri, că Guvernul nu mai susţine financiar costul gigacaloriei, motiv pentru care la Craiova preţul nu va mai fi cel mai mic din ţară, ci va creşte, ajungând la nivelul mediei naţionale aşa cum este şi în alte oraşe din ţară.

"Anul acesta alocăm 26,7 milioane lei pentru subvenţia gigacaloriei. Anul trecut am utilizat circa 17 milioane lei din bugetul local, iar acum alocăm mai mult. Din păcate, Guvernul nu mai susţine financiar costul gigacaloriei, astfel încât anul acesta nu putem să mai avem cel mai mic preţ al gigacaloriei din ţară şi vom fi în media naţională, ca şi Oradea, ca şi Clujul, dar mai puţin decât Bucureşti sau Constanţa", a afirmat Olguţa Vasilescu, într-o conferinţă de prezentare a proiectului de buget al municipiului.

Consiliul Local Craiova a aprobat, în şedinţa din 25 ianuarie, majorarea preţului gigacaloriei către populaţie cu 60%, începând cu 1 ianuarie, de la 323,62 la 376,19 lei/Gcal, fără TVA.

Majorarea vine deoarece Guvernul nu a mai alocat fonduri municipiului Craiova pentru subvenţia energiei termice furnizate în sistem centralizat.

Subvenţia acordată de Guvern era de 45 milioane lei, municipalitatea reuşind de la bugetul local să acopere numai 26,7 milioane lei, majorând astfel cuantumul subvenţiei pentru populaţie de la 133,21 lei/Gcal la 227,16 lei/Gcal (exclusiv TVA).

Astfel, CL Craiova a aprobat: tariful local al energiei termice facturate populaţiei, în cuantum de 376,19 lei/Gcal (exclusiv TVA), respectiv 323,47 lei/MWh (exclusiv TVA); menţinerea tarifului de distribuţie şi furnizare a energiei termice, distribuită prin punctele termice pentru populaţie şi agenţi economici în cuantum de 603,35 lei/Gcal (exclusiv TVA), respectiv 518,79 lei/MWh (exclusiv TVA); menţinerea preţului local de producere, distribuţie şi furnizare a energiei termice distribuită prin centrale termice în cuantum de 869,20 lei/Gcal (exclusiv TVA), respectiv 747,38 lei/MWh (exclusiv TVA) şi a aprobat majorarea cuantumului subvenţiei pentru populaţie de la 133,21 lei/Gcal la 227,16 lei/Gcal (exclusiv TVA), respectiv 195,32 lei/Mwh (exclusiv TVA).