VIDEO Corupția politică ucide, tragedia de la Piatra Neamț are în spate un lung șir de aranjamente clientelare
Spitalul din Piatra Neamț, unde s-a produs tragedia care a îndoliat o țară întreagă, are o îndelungă istorie de management defectuos. În ultimul an, instituția a avut nu mai puțin de opt manageri, toți aleși fie pe criterii politice, fie pe criterii clientelare, fie pe prietenii. Sau câte puțin din fiecare.
Actualul manager, Lucian Micu, a fost numit cu aproape trei săptămâni înainte de producerea incendiului. Predecesorul său a demisionat după ce în presă au apărut imagini revoltătoare cu pacienți suspecți de COVID, mulți dintre ei în vârstă, care au fost nevoiți să aștepte afară, în frig, pentru a fi consultați.
Lucian Micu este fostul primar din Roman, care nu a mai putut candida la alegerile din septembrie pentru că a fost declarat incompatibil de Agenția Națională de Integritate. Acesta a fost numit în funcție de către președintele CJ Neamț, Ionel Arsene. Iar pentru accederea în funcţia de manager s-a recurs la un tertip, Lucian Micu fiind numit mai întâi în funcţia de consilier juridic pentru câteva zile, în baza unei ordonanţe ce vizează angajările în perioada de urgenţă şi alertă.
Cea mai mare unitate spitalicească din județ, Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, a fost sursa a numeroase controverse legate de subfinanțare, de lipsa personalului calificat sau de lipsa investițiilor. Spitalul a fost inaugurat pe 14 octombrie 1935. În 1973, s-a dat în folosință spitalul nou, care dispune de toate secțiile chirurgicale. Începând cu anul 2010, spitalul a trecut în subordinea Consiliului Județean Neamț.
De-a lungul anilor, mai multe nereguli au ieșit la iveală. Una dintre ele, afacerea ,,Tomograful". Se întâmpla undeva prin 2014. După mai multe sesizări, procurorii au constatat că au de-a face cu o afacere mult supraevaluată, prețul aparatului fiind umflat de aproape trei ori. Astfel, Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț și cel din Suceava au cumpărat, cam în aceeași perioadă și de la aceeași firmă, un computer tomograf. Primii au plătit, 4.898.000 lei cu TVA inclus, în timp ce aparatul a fost achiziționat de unitatea medicală din Suceava cu 2,09 milioane de lei. Computerul tomograf a fost cumpărat când director al spitalului era doctorul Ioan Lazăr.
Și nu de puține ori, pacienții s-au plâns că sunt nevoiți să vină cu medicamente de acasă sau să plătească pentru servicii care, teoretic, ar fi trebuit să fie decontate de casa națională de asigurări de sănătate. Oamenii au povestit cum anumiți medici i-au pus să-și cumpere în trecut substanțele de contrast necesare pentru analizele la computerul tomograf.
La aceeași unitate medicală, presa locală relata cum mai mulți angajați, în complicitate cu paznicii, ieșeau noaptea cu plasele pline cu alimente. Asta, în timp ce tot pacienții spuneau că mâncarea primită în spital lasă de dorit.
Nici în ceea ce privește angajările scandalurile nu au întârziat să apară. Mai mulți medici au susținut că sunt angajați asistenți pe pile și că în spital intri numai dacă dai șpagă, potrivit dezvăluirilor din presa locală. Se întâmpla anul trecut, când jurnaliștii prezentau într-un amplu material magia angajărilor din spital. În urmă cu patru ani, potrivit unor surse, o angajare la Spitalul Județean Neamț costa cam 2.500 de euro. În 2019, mafia șpăgilor a stabilit tariful la 5.000 de euro, iar șpaga putea ajunge până la 10.000 de euro pentru o angajare pe un post bun, au declarat pentru tvmneamt.ro, surse medicale.