MENIU

Coridor de gaze între România, Bulgaria şi Grecia. Ce va face RUSIA

Coridorul de gaze care va interconecta reţele de gaze naturale din România, Bulgaria şi Grecia va avea o capacitate între 3 şi 5 miliarde de metri cubi pe an, potrivit unor documente publicate de Ministerul Energiei din Grecia citate de Agerpres.

Marţi, cele trei state au convenit să construiască un coridor vertical de gaze ca alternativă la proiectul gazoductului South Stream.

Sursele de aprovizionare cu gaze pentru noul coridor vertical ar urma să fie terminalul LNG Revithoussa din Grecia precum şi conducta Trans Adriatic Pipeline, care ar urma să transporte gaze naturale din bazinul Caspic.

Comisia Europeană este pregătită să ia în considerare utilizarea fondurilor europene pentru a contribui la 'o integrare mai bună şi solidă a sistemului energetic din aceste ţări în cadrul global energetic al UE', a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene pentru Uniunea Energetică, Maros Sefcovic.

Săptămâna trecută, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că Moscova renunţă la proiectul gazoductului ruso-italian, care implica şapte state membre şi care trebuia să securizeze aprovizionarea Uniunii Europene.

Proiectul gazoductul South Stream presupunea transportul de gaze naturale din Rusia, pe sub Marea Neagră, către ţările din sudul şi centrul Europei.

South Stream a fost suspendat în momentul în care Comisia Europeană şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu acordurile bilaterale pe care Rusia le are cu ţările prin care urmează să treacă gazoductul, printre care Austria, Bulgaria, Ungaria şi Slovenia.

Gazprom deţinea 50% din South Stream Transport, care urma să construiască gazoductul. Ceilalţi acţionari erau grupul italian Eni, cu o participaţie de 20%, EDF din Franţa şi Wintershall din Germania, fiecare cu o participaţie de câte 15%.

 

Mai multe articole despre:
gaze gazoduct South Stream Răzvan Nicolescu