MENIU

Coreea de Sud are un nou președinte! Cine este Yoon Suk-yeol și cu ce PROVOCĂRI se va confrunta mandatul său

Yoon Suk-yeol, noul președinte al Coreei de Sud

Coreea de Sud are un nou președinte în persoana lui Yoon Suk-yeol, candidatul opoziţiei sud-coreene. Suk-yeol a fost ales preşedinte în alegerile de miercuri, în fața contra-candidatul partidului de guvernământ, Lee Jae-myung. Acesta din urmă și-a recunoscut înfrângerea şi l-a felicitat pentru reușita în alegeri.

Conservatorul Yoon Suk-yeol, din partea Partidului Puterii Populare, a fost ales preşedinte al Coreei de Sud, la o diferenţă mică de voturi faţă de candidatul din partea Partidul Democrat, aflat în prezent la putere, Lee Jae-myung, a anunţat, astăzi, agenţia de presă Yonhap.

Yoon a câştigat cu 48,59% din voturi, faţă de 47,79% pentru Lee, după numărarea a 98% din sufragii.

Campania electorală pentru scrutinul din 9 martie a fost una neobişnuit de acerbă a fost marcată de scandaluri şi calomnii.

Aproximativ 77% dintre cei 44 de milioane de alegători cu drept de vot din Coreea de Sud au votat, miercuri, într-un singur tur pentru a-l alege din zece candidaţi pe liderul unei naţiuni al cărei statut global este în creştere, chiar dacă a fost afectată de diviziuni de gen şi între generaţii.

Câştigătorul trebuie să facă faţă provocărilor, inclusiv celui mai grav val de infecţii COVID-19 din Coreea de Sud, inegalităţii tot mai mari şi creşterii preţurilor la locuinţe, dar şi rivalităţii tot mai tensionate dintre China şi Statele Unite. De asemenea, alegătorii doresc ca noul preşedinte să elimine corupţia şi să continue negocierile pentru a reduce ambiţiile nucleare ale vecinului din Corea de Nord.

 Yoon Suk-yeol îi va urma preşedintelui în exerciţiu, Moon Jae-in, care nu a putut candida pentru un al doilea mandat de cinci ani. Acesta este, practic, al 13 președinte al Coreei de Sud și reprezintă o victorie a liberalilor (Partidul Puterii Populare), în fața conservatorilor (Partidul Democrat).