MENIU

Consumul de canabis și de sedative a CRESCUT în pandemie - raport ONU

Raport ONU despre consumul de canabis și sedative

Organizația Națiunilor Unite a avertizat, într-un raport prezentat joi, asupra creșterii consumului de droguri în timpul pandemiei. În 2020, s-a observat în special o creștere a consumului de canabis și sedative în aproape toate ţările care publică astfel de date medicale.

Datele reies dintr-un sondaj realizat în rândul profesioniştilor din sănătate din 77 de ţări. 64 % dintre aceștia au declarat că au observat o creştere a utilizării sedativelor în alte scopuri decât cele medicale, în timp ce 42 % dintre ei au remarcat o creştere a consumului de canabis.

Perioadele de lockdown, închiderea centrelor de agrement şi alte măsuri restrictive au sporit senzaţia de izolare, la care s-a adăugat agravarea situaţiei financiare, fapt care a contribuit la creşterea consumului de droguri, semnalează ONU. 

Schimbările privind consumul altor substanţe au fost mai puţin clare, dar raportul semnalează că drogurile utilizate în contexte sociale, precum MDMA şi cocaina, au fost consumate mai puţin ca urmarea a restricţiilor impuse pe durata perioadelor de carantină.

Potrivit raportului, numărul deceselor provocate de supradoze de opioide a crescut în SUA, în timpul pandemiei. În mai-iunie au fost raportate cu 38% mai multe decese provocate de supradoze față de aceeași perioadă din 2019, an în care au fost contabilizate aproximativ 50.000.

Problemele economice cauzate de pandemie, la care se adaugă schimbările radicale ale tehnologiei şi ale obiceiurilor sociale, pot altera modelele privind consumul drogurilor pe termen lung, notează ONU. De asemenea, șomajul şi lipsurile financiare pot face ca tot mai multe persoane să mizeze pe economia ilegală, fie cultivând plante din care se obţin droguri, fie ocupându-se cu traficul de droguri. 

În acest context, ONU a solicitat alocarea unor fonduri publice suficiente pentru programe de prevenire şi de tratament după încheierea pandemiei. Organizația a insistat asupra faptului că nu trebuie uitate în planurile de reactivare economică post-Covid categoriile sociale cele mai vulnerabile, potrivit Agerpres.