MENIU

Constantin Chiriac:România ar trebui să promoveze cultura,ca motor de atragere a fondurilor europene

Constantin Chiriac, directorul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu și directorul Teatrului din Sibiu, a vorbit la ”Jocuri de putere” de la Realitatea TV despre șansele României de a-și schimba destinul și imaginea prin promovarea filonului său cultural.

”Catrastrofa din Colectiv a schimbat destinul acestei țări. La Festivalul de Teatru de la Sibiu am avut o discuție despre când se va mișca țara. Va veni un moment când cumpăna răbdării, o ciutură e cu lacrimi, o ciutură e cu sânge. În această toamnă s-au adunat toate nemulțumirile (...) S-a întâmplat acel zbucium. s-au dat puteri nemăsurate celor de la ISU și m-am întâlnit cu un moment incredibil în orașul care trăiește prin cultură. Un festival internațional a fost interzis de ISU.

Este un lucru foarte grav. Un festival de jazz internațional care era organizat la Sibiu la Casa de Cultură a Sindicatelor a fost interzis. Au venit și au pus sigiliul. Comandantul a plecat în concediu (...) Am făcut apel ca să fie schimbat din funcție și m-am trezit cu prefectul care a încercat să medieze tot ce s-a întâmplat acolo. Este un lucru fără precedent sărind dintr-o extremă în alta”, a povestit omul de cultură.

”Dar ce nu s-a rezolvat în 25 de ani nu se poate rezolva peste noapte. În România există peste 250 de case de cultură a sindicatelor, toate construite din bani publici. Toate sindicatele cotizează, cu toate acestea nu s-a făcut nicio renovare, pentru că nu s-au trecut sub autoritatea primăriilor. Casele de cultură, pronind de la orașele care au 10.000 de locuitori, sunt băgate acum într-o asociație a caselor de cultură și toate cotizează către sindicate. Lucrez pentru Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu de 25 de ani. Festivalul a adus notoriate României.

An de an mă confrunt cu probleme care au loc în casa de cultură (...) Lucrurile trebuie să revină comunităților. Sper ca Ministerul de Cultură să găsească o formulă, să pună în centru cultura ca motor de atragere a tuturor fondurilor europene. Cioloș ar trebui să ia exemplul Poloniei, care în perioada 2007-2013 a atras cei mai mulți bani pe domeniul culturii decât România în totalitatea fondurilor pe care le-a atras”, a adăugat Constantin Chiriac.

”Noi nu avem nicio politică culturală în clipa aceasta. Cum ne vom putea dezvolta în perioada următoare? Nimeni nu vrea să dea drumul teatrelor naționale către comunități. Ministurl culturii trebuie să dezvolte proiecte și programe. Noi nu facem nicio deosebire între ceea ce inseamna lumea politicului si cultura. Cultura trebuie sa devina un motor al relatiilor la nivel global.

Cultura are Resurse uriase. Politicienii trebuie sa inteleaga ca nu trebuie sa ne ajunga cutitul la os și sa avem brusc un teatru inchis trei zile intr-o capitala europeana. Tot ceea ce am construit in numele frumosului, extraordinarului... Acest lucru castigat de milenii trebuie sa repuna in functiune zambetul omului, securitatea lui. Nu trebuie lasat nimic la voia intamplarii, a completat Chiriac.