MENIU

Consiliul Judeţean Timiş riscă să rămână fără o finanţare europeană de peste 9 milioane de euro

Consiliul Judeţean Timiş riscă să rămână fără o finanţare europeană de peste 9 milioane de euro, obţinută pentru restaurarea Bastionului din Timişoara, unul dintre simbolurile oraşului. Chiriaşii refuză să părăsească acest spaţiu, pe motiv că îşi vor pierde banii pe care i-au investit. Conflictul a ajuns la tribunal unde judecătorii au dat, în primă instanţă, câştig de cauză chiriaşilor.

Anul trecut, Consiliul Judeţean Timiş a obţinut o finanţare din fonduri europene de peste 9 milioane de euro pentru reabilitarea Bastionului, care a fost construit în secolul al XVIII-lea şi reabilitat în anii 70. Banii nu pot fi însă folosiţi deoarece chiriaşii au blocat lucrările. Ei se tem că dacă vor pleca îşi vor pierde banii investiţi pentru amenajarea localurilor. Unii dintre chiriaşi spun că au cheltuit chiar şi 200.000 de euro.

"În momentul în care aş primi banii înapoi, plus prelungirea contractului pe minim 10 ani ca să pot recupera sumele, atunci putem sta de vorbă", a spus Mircea Tonenchi, chiriaş.

Chiriaşii au atacat în instanţă decizia Consiliului Judeţean de reabilitare a Bastionului, pe motiv că este ilegală. Tribunalul Timiş le-a dat, în primă instanţă câştig de cauză.

"Autorizaţia de construcţie care este emisă în favoarea Consiliului Judeţan Timiş este ilegală, întrucât nu s-a ţinut cont de interesele chiriaşilor", susţine Florin Kovaci, avocatul chiriaşilor.

Chiar dacă au pierdut o bătălie în războiul cu chiriaşii, autorităţile judeţene susţin că vor merge mai departe şi vor face recurs.

"În situaţia în care vom pierde finanţarea, vom solicita despăgubiri, adică plata întregii sume de la cei care au împiedicat desfăşurarea proiectului", a declarat Jana Lavritz, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Timiş.

Proprietarii localurilor din Bastion plătesc acum chirii de până la 5.000 de euro pe lună.
Mai multe articole despre:
Timişoara Timiş finanţare