Consilieri locali, urmăriţi penal pentru abuz în serviciu
Doi consilieri locali din Mediaş sunt urmăriţi penal, sub control judiciar, pentru abuz în serviciu şi conflict de interese, după ce au votat cumpărarea de către CL a unui pachet de acţiuni la Gospodăria Comunală, iar apoi au primit, de la beneficiarul tranzacţiei, peste 150.000 lei, potrivit DNA.
Consilierii urmăriţi penal sunt Teodor Plopeanu şi Ilie Laţa, precizează Direcția Națională Anticorupție (DNA).
În acelaşi dosar, procurorii DNA - Serviciul teritorial Alba Iulia au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar şi faţă de Ioan Şerban, preşedinte şi acţionar majoritar al Asociaţiei Goscom, pentru instigare la infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, şi complicitate la conflict de interese
În ordonanţa de dispunere a controlului judiciar se arată că, în perioada 2012-2013, reprezentanţii SC Gospodăria Comunală SA au notificat în repetate rânduri Consiliul Local (CL) Mediaș despre situația economică dificilă în care se află societatea, ajunsă în imposibilitate de a-şi plăti furnizorii, angajaţii şi datoriile faţă de bugetul de stat. Prin adresă oficială, reprezentanţii societăţii au atras astfel atenţia că această situație ar fi fost cauzată, în mare parte, de Consiliul Local Mediaș, care nu a putut asigura volumul de lucrări stabilit prin contract. În perioada respectivă, acţionar majoritar la SC Gospodăria Comunală SA era Consiliul Local Mediaş, în timp ce Asociaţia Goscom deţinea 19,22% acţiuni.
"În acest context, în ședința sa din data de 25.11.2013, Consiliul local a decis achiziţionarea pachetului de 19,22% aparţinând Asociaţiei GOSCOM, contra sumei de 696.034 lei. Aceasta, în pofida faptului că deja Consiliul deținea o majoritate confortabilă în acţionariatul societăţii, iar cumpărarea acţiunilor nu aducea niciun beneficiu. Hotărârea a fost luată cu votul unui număr de 18 consilieri şi cu un singur vot împotrivă, acesta din urmă motivând că, și dacă s-ar deține pachetul total de acțiuni, lucrările nu ar putea fi atribuite direct, ci tot prin licitație, ținându-se seama de concurență. Suma a fost plătită integral, intrând în contul Asociaţiei Goscom la data de 27.12.2013", precizează DNA.
Potrivit anchetatorilor, probatoriul administrat în cauză a mai relevat faptul că reprezentanții Asociaţiei Goscom au ascuns adevărata componență a acționariatului, având în vedere că nici măcar președintele Consiliului de Administrație al societăţii nu cunoștea adevărata structură. Din probatoriu a mai reieşit că cei direct interesaţi de realizarea procesului de cesiune şi intrarea banilor în contul Asociaţiei Goscom erau consilierii Laţa Ilie şi Plopeanu Teodor, susţine DNA.
După realizarea cesiunii la 30.12.2013, Şerban Ioan, în calitate de preşedinte şi acţionar majoritar al Asociaţiei Goscom, a efectuat, din contul Asociaţiei alimentat de către Consiliul Local Mediaş, un transfer bancar de 597.193,21 lei din contul Goscom în contul său de economii.
Ulterior, susţine DNA, banii au fost împărţiţi astfel: la data de 10.01.2014 a transferat 104.000 lei în contul lui Laţa Ilie cu explicaţia "sumă datorată"; la data de 10.01.2014 au fost alimentate conturile asociaţilor Goscom care sunt evidenţiaţi nominal în Registrul acţionarilor, transferurile reprezentând contravaloarea acţiunilor deţinute de aceştia; la data de 14.01.2014 a transferat 52.000 lei în contul lui Plopeanu Teodor, cu explicaţia "restituire obligaţii".
În acest dosar, procurorii au beneficiat de sprijinul Serviciului Român de Informaţii - Sibiu și al lucrătorilor din cadrul Direcţiei Operaţiuni Speciale.