MENIU

COMISIA UE critică DUR Parlamentul. Marţea neagră a "scuturat sistemul"

<p>Evenimentele din decembrie 2013 din Parlament au pus la &icirc;ndoială respectarea principiilor cheie, a declarat miercuri purtătorul de cuv&acirc;nt al Comisiei Europene</p>

Evenimentele din decembrie 2013 din Parlament au pus la îndoială respectarea principiilor cheie, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, cu referire la ziua în care parlamentarii români au votat modificarea Codului Penal în sensul întăririi imunităţii aleşilor.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Mark Gray a declarat, miercuri, că "evenimentele" din decembrie 2013 din Parlamentul român au "scuturat" sistemul şi au pus la îndoială respectarea unor pincipii cheie, el arătând că principiul egalităţii în faţa legii se aplică şi parlamentarilor.

Gray a fost întrebat, miercuri, în conferinţa de presă în care a prezentat Raportul MCV, ce ar trebuie să facă Parlamentul român, care este una dintre instituţiile cele mai criticate în Raport, pentru a-şi demonstra angajamentul de a combate corupţia, conflictul de interese şi hotărârea de a respecta decizile emise de ANI.

Mark Gray a răspuns precizând că, în ceee ce priveşte Parlamentul, există o serie de aspecte diferite care trebuie luate în calcul şi că este necesar să se privească înspre aspectele care ţin de integritate.

"Trebuie în mod firesc să privim problemele de integritate. E evident acest lucru. În Raport există o secţiune care se referă specific la Parlament. Ceea ce am analizat noi acolo, dacă privim Statutul, vom constata că e un pas util. S-a introdus o claritate mai mare şi, foarte important, există nişte termene limită", a spus Gray.

El a precizat că "peisajul" e încă neclar, ceea ce nu constituie o surpriză.

"Dar e un peisaj neclar şi acest lucru nu este o surpriză. Veţi vedea în Raport comentarii în legătură cu evenimentele din decembrie 2013. Acestea au scuturat sistemul şi au pus la îndoială respectarea unor principii cheie", a spus Gray.
El a precizat că, din acest motiv, Statutul e foarte important, ca şi Codul de conduită, deşi acesta este doar în formă de proiect.

"Cred că Raportul arată foarte clar că din perspectiva Comisiei toţi sunt egali în faţa legii, acest lucru aplicându-se inclusiv parlamentarilor şi procesului parlamentar", a spus Gray.