MENIU

Comisia Europeană NU susține ipoteza avionului doborât de rachete iraniene

Rămășițele avionului prăbușit în Teheran, Iran

Comisia Europeană a anunţat vineri că nu dispune de dovezi conform cărora avionul ucrainean prăbuşit miercuri în apropiere de Teheran ar fi fost doborât de o rachetă iraniană şi a cerut desfăşurarea unei investigaţii credibile. Londra şi Ottawa susțin că a avionul a fost doborât de o rachetă iraniană, probabil din eroare, iar în sprijinul acestei ipoteze au fost difuzate deja imagini video dificil de autentificat după unii specialiști.

 

„În acest stadiu nu există dovezi concludente asupra cauzei accidentului”, a semnalat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Stefan de Keersmaecker. El a adăugat că UE „aşteaptă rezultatele investigaţiei în desfăşurare”, subliniind că „cel mai important este ca investigaţia să fie independentă, credibilă şi sigură”.

Întrebat dacă crede că Iranul poate defăşura o investigaţie credibilă, purtătorul de cuvânt comunitar a răspuns că executivul european „are încredere că toţi actorii implicaţi în anchetă respectă legislaţia internaţională”.

„Comisia Europeană este pregătită să ofere orice asistenţă ar avea nevoie autorităţile însărcinate cu efectuarea investigaţiei”, a mai spus el, insistând că „pentru Comisia Europeană este crucială securitatea cetăţenilor europeni care folosesc transportul aerian în afara UE”.

Avionul Boeing 737-800 al companiei Ukraine International Airlines, care zbura pe ruta Teheran-Kiev, cu detinație finală Canada, s-a prăbuşit miercuri la două minute după decolare. Toate cele 176 de persoane aflate la bord şi-au pierdut viaţa, majoritatea pasagerilor fiind iranieni şi canadieni de origine iraniană. Cele 176 de victimele ale tragediei proveneau din următoarele țări: Iran – 82; Canada – 63; Ucraina - 2 + 9 (echipaj); Suedia – 10; Afganistan – 4; Germania – 3; Regatul Unit al Marii Britanii - 3.

Potrivit unui raport preliminar difuzat de autorităţile iraniene, avionul s-ar fi prăbuşit din cauza unei defecţiuni tehnice, dar responsabili americani afirmă că este posibil ca acesta să fi fost doborât neintenţionat de armata iraniană cu o rachetă sol-aer, versiune negată de Teheran.

Iranul a transmis vineri că poate afirma cu certitudine că avionul „NU a fost atins de o rachetă”.

„Un lucru este sigur, acest avion nu a fost atins de o rachetă”, a declarat preşedintele Organizaţiei Civile iraniene Ali Abedzadeh într-o conferință de presă la Teheran.

Pe de altă parte, Londra şi Ottawa afirmă că a avionul a fost fără îndoială doborât de o rachetă iraniană, probabil din eroare. Premierul Canadei, Justin Trudeau a declarat joi că țara sa „a primit informaţii ale serviciilor secrete, aliate și ale serviciilor canadiene, care arată că avionul de pasageri ucrainean prăbuşit în Iran a fost doborât de o rachetă lansată de armata iraniană”. De asemenea, în sprijinul acestei ipoteze, pe internet , pe rețelele de socializare circulă imagini video despre care părerile sunt împărțite, susținându-se că sunt dificil de autentificat. Imaginile au fost difuzate de New York TImes, care susține că ar fi autentice.

Declarația premierului canadian a venit joi după ce mai multe surse americane citate de presa internațională au susținut că există o „probabilitate foarte mare” ca avionul să fi fost doborât de sistemele antiaeriene ale Iranului.  Un satelit militar a detectat, de asemenea, amprentele termice provenind de la două lansări de rachete antiaeriene, cel mai probabil SA-15. La puțin timp, satelitul a detectat o nouă amprentă termică, provenită în urma exploziei în aer a aeronavei civile.

Kievul a indicat joi că a primit „date importante” din partea Washingtonului şi că examinează şapte ipoteze de lucru, printre care un tir cu rachetă sol-aer de tipul TOR, fabricată în Rusia, o coliziune cu o dronă sau un obiect zburător, un accident provocat de o problemă tehnică, şi o explozie de origine „teroristă” din cauza unei bombe la bord.

Cutiile negre ale avionului au fost recuperate, dar nu se ştie deocamdată cine le va examina, Teheranul anunţând anterior că refuză să le predea Washingtonului.