MENIU

Cod roșu de caniculă și cod portocaliu de fenomene extreme în Europa. Vremea o ia razna

Europa se confruntă cu fenomene meteo extreme în această perioadă, cu valuri de caniculă și furtuni violente care afectează diverse regiuni. De astăzi, 19 iunie, temperaturile cresc vertiginos în Italia, ajungând până la 44 de grade Celsius. Unsprezece orașe sunt sub alertă meteo până vineri, după care sunt așteptate furtuni violente.

Alerte meteo în Europa

Meteorologii au emis numeroase avertizări pentru mai multe țări europene:

    Cod roșu de caniculă: Grecia, Cipru și Turcia se confruntă cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius.

    Cod portocaliu de caniculă: Alerte emise pentru Italia, Grecia, Bosnia și Ungaria.

    Cod roșu de caniculă: Serbia, cu temperaturi de peste 38 de grade.

    Cod roșu de furtuni: Germania este sub atenționare de furtuni violente.

    Cod portocaliu de furtuni: Franța, Germania, Polonia, Lituania și Letonia se așteaptă la furtuni severe.

    Cod portocaliu de caniculă: România, unde temperaturile vor ajunge la 37 de grade Celsius.

Situația în România

România se află sub influența unui val intens de căldură, afectând întreaga țară. Municipiul București și 16 județe sunt sub Cod portocaliu de caniculă, cu temperaturi maxime între 33 și 37 de grade Celsius. Agenția Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare Cod galben pentru val de căldură, caniculă și disconfort termic ridicat, valabilă miercuri, în județele Satu Mare, Bihor, Cluj, Sălaj, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Brașov, Prahova, Ialomița, Călărași, Brăila, Buzău, Covasna, Harghita, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Galați, Vaslui, Iași, Botoșani și în zona continentală a județelor Tulcea și Constanța.

În nordul Crișanei, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei, Moldova, jumătatea estică a Munteniei și Dobrogea continentală, temperaturile maxime vor fi între 32 și 35 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat, cu indicele temperatură-umezeală (ITU) atingând și depășind pragul critic de 80 de unități.

Avertizări de Cod portocaliu în România

Meteorologii au emis și Cod portocaliu pentru valul de căldură, caniculă și disconfort termic accentuat în județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Dolj, Olt, Argeș, Dâmbovița, Ilfov, Giurgiu, Teleorman și în municipiul București.

„Valul de căldură se va intensifica în Banat, Oltenia, jumătatea de vest a Munteniei, precum și în sudul Crișanei și sud-vestul Transilvaniei, unde se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această perioadă. Maximele vor fi, în general, între 33 și 37 de grade, iar disconfortul termic va fi accentuat, cu ITU depășind pragul critic de 80 de unități. Noaptea va fi tropicală, cu temperaturi minime în jurul valorii de 20 de grade", au transmis meteorologii. 

Potrivit ANM, valul de căldură va persista în zilele următoare în cea mai mare parte a țării, menținând disconfortul termic ridicat.