CNA: Antena 3, amendată cu 20.000 de lei pentru încălcarea legislaţiei audiovizualului
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, în şedinţa de marţi, să sancţioneze postul de televiziune Antena 3 cu o amendă de 20.000 de lei, pentru încălcarea legislaţiei audiovizualului în mai multe emisiuni difuzate în lunile ianuarie şi februarie.
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a revenit, marţi, asupra unui punct discutat în şedinţa din 13 mai, privind mai multe emisiuni difuzate pe Antena 3. În data de 13 mai, CNA a decis că Antena 3 trebuie să acorde dreptul la replică Administraţiei Prezidenţiale, după ce în emisiunile "Sinteza zilei" din 12 şi 13 februarie şi "Esenţial" din 13 februarie s-a spus că Traian Băsescu a fost colaborator al Securităţii, fără a fi prezentat şi punctul său de vedere.
Pe de altă parte, în şedinţa din 13 mai, Florin Gabrea a propus o amendă de 40.000 de lei pentru încălcarea legislaţiei audiovizualului în mai multe emisiuni difuzate de Antena 3, în ianuarie şi februarie, însă propunerea sa nu a întrunit numărul minim necesar de voturi (şase) pentru a fi aplicată. O altă propunere în acest caz, amendă de 20.000 de lei (făcută de Lorand Turos), nu a întrunit de asemenea numărul minim necesar de voturi pentru a fi aplicată.
Nici în şedinţa de marţi, după reluarea votului, propunerea membrului CNA Florin Gabrea nu a întrunit numărul minim necesar de voturi pentru amendarea cu 40.000 de lei a postului Antena 3.
În schimb, propunerea lui Lorand Turos a fost adoptată cu şase voturi "pentru" (Lorand Turos, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Christian Mititelu, Cristina Trepcea şi Narcisa Iorga).
În şedinţa din 13 mai, Florin Gabrea afirma: "La fiecare emisiune nu există decât nişte participanţi care sunt doar membri ai acestei caste. Ei sunt la ei acasă. Nu are nicio legătură ce fac aceştia cu metoda jurnalistică".
De asemenea, Christian Mititelu a precizat că "moderatorii-vedete taie şi spânzură şi fac politica proprie sau politica propriului post".
Şi Lorand Turos a spus, în şedinţa din 13 mai, că în unele din aceste emisiuni au lipsit echilibrul şi echidistanţa. "Chiar dacă nu găsim articole să sancţionăm, mi se pare foarte grav faptul că aflăm că un om de televiziune (Mihai Gâdea, n.r.) va vâna toţi băsiştii, chiar dacă precizează că în instanţă. Acest domn a împărţit România în două, cum a văzut pe vremuri în timpul comuniştilor, dacă nu sunteţi antibăsişti, sunteţi băsişti (...) Nu cred că pentru asemenea exprimări există prevederi legale pentru a sancţiona, dar vreau să atrag atenţia că nu este normal ce se întâmplă şi se agravează situaţia pe zi ce trece", a mai spus Lorand Turos, făcând referire la una din ediţiile emisiunii "Sinteza zilei".
Sancţiunea de 20.000 de lei a fost aplicată în baza articolelor 30 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizualului, potrivit căruia "Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine", 34, alineatul 1, care prevede că "Orice persoană are dreptul la propria imagine", 40, alineatul 1 şi 2, potrivit căruia "(1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; în situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt. (2) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acuzaţiile", dar şi în baza articolului 67, tot din Codul de reglementare a audiovizualului, care prevede că "În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii".
La şedinţa de marţi a Consiliului Naţional al Audiovizualului participă Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Chriatian Mititelu, Cristian Trepcea şi Răsvan Popescu.