MENIU

City Insurance ÎNCASEAZĂ o lovitură grea în instanță! Ce prevede decizia definitivă de la ÎCCJ. Reacția lui Florin Pandele, patronul Auto Car

City Insurance pierde procesul de la ICCJ

ASF, COTAR și Auto Car obțin o victorie răsunătoare în instanță! City Insurance este obligată astfel să își majoreze capitalul cu 16,5 milioane de euro și să reanalizeze circa 100.000 de dosare de daună. Acest lucru reprezintă o lovitură dură pentru liderul pieței de asigurări, care are în portofoliu circa 3 milioane de clienți doar pe RCA. Hotărârea este definitivă și executorie.

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a admis, recent, recursul înaintat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, împreună cu grupul de service-uri Autocar și cu asociația COTAR, împotriva deciziei de suspendare a măsurilor luate de ASF, în februarie anul trecut. Astfel, City Insurance are de respectat decizia instanței supreme.

”Admite recursurile formulate de pârâta Autoritatea de Supraveghere Financiară şi de intervenienţii Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizati din România, Auto Car Grup 1 Service S.R.L., Auto Car & Trucks Technology S.R.L. şi Standocolor S.R.L. împotriva Sentinţei nr. 355 din 4 iunie 2020 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal. Casează în parte sentinţa recurată. Respinge cererea de suspendare formulată de reclamanta Societatea de Asigurare Reasiguare City Insurance S.A. , ca neîntemeiată. Admite cererea de intervenţie accesorie formulată în interesul pârâtei. Menţine soluţia dată excepţiei inadmisibilităţii. Respinge recursul incident formulat de reclamanta Societatea de Asigurare Reasiguare City Insurance S.A împotriva Sentinţei nr. 355 din 4 iunie 2020 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă.”, se arată ]n minuta de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Ce spune Florin Pandele, patronul grupului Auto Car

Conform publicației Național.ro, Florin Pandele, patronul grupului de firme Auto Car, a făcut unele precizări în această speță:

Florin Pandele: ”Prin Deciziile ASF nr. 455/2020 și nr. 457/2020, Autoritatea a constatat o serie de nereguli în ceea ce privește activitatea societății de asigurare-reasigurare City Insurance, acestea vizând, în esență, nerespectarea prevederilor referitoare la modul de calcul și constituire a rezervelor tehnice, respectarea indicilor de solvabilitate și modalitatea de gestionare a dosarelor de daună. Față de acestea, au fost dispuse măsuri corective care au inclus:

Obligația City Insurance de a formula și prezenta o ediție revizuită a politicii de constituire, modificare și menținere a rezervelor tehnice sub regim Solvabilitate II, conform indicațiilor ASF – art. 1 din Decizia ASF nr. 455/2020. Obligația City Insurance de a realiza o majorare a capitalului social cu suma de 16,5 milioane de euro, cel târziu până la data de 31.12.2020. – art. 1 din Decizia ASF nr. 457/2020.

Împotriva acestor Decizii ale ASF, City Insurance a formulat și înregistrat pe rolul Curții de Apel București atât o cerere de suspendare a deciziilor (dosar nr. 2009/2/2020), cât și o cerere de anulare a acestora (dosar nr. 2008/2/2020), conform prevederilor legii nr. 554/2004 a contenciosului administrativ. (…) Prin Decizia pronunțată în data de 23.03.2021, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursurile declarate de ASF și cei 4 intervenienți accesoriu, a dispus casarea Sentinței Curții de Apel și a dispus respingerea cererii de suspendare formulate de City Insurance cu privire la cele două Decizii. De asemenea, a fost respins recursul incident formulat de City Insurance, prin care asigurătorul a criticat soluția de admitere a cererii de intervenție accesorie.

În orice caz, efectul soluției pronunțate de Înalta Curte este că City Insurance trebuie să execute de îndată cele două decizii ale ASF, măsura viind valabilă cel puțin până la soluționarea dosarului nr. 2008/2/2020, care se află pe rolul Curții de Apel București.”

Mai multe articole despre:
ICCJ city insurance ASF