Circulația avioanelor din Belarus în spațiul aerian UE - INTERZISĂ oficial, de vineri, de la miezul nopții
Țările UE au decis vineri să interzică accesul în spațiul aerian al Uniunii Europene pentru companiile aeriene din Belarus. În plus, vor fi aplicate și noi sancțiuni economice împotriva regimului lui Lukașenko după deturnarea de la Minsk și arestarea jurnalistului opozant Roman Protasevici.
Statele membre ale Uniunii Europene au decis vineri să interzică accesul în spaţiul său aerian pentru companiile aeriene din Belarus şi să finalizeze noi sancţiuni economice împotriva regimului de la Minsk condus de Aleksandr Lukashenko.
Măsura urmează să intre în vigoare la miezul nopţii, vineri spre sâmbătă (ora Europei Centrale - n.red.).
Ambasadorii statelor membre UE au adoptat vineri un plan vizând interzicerea aterizării avioanelor aparţinând companiilor aeriene belaruse pe aeroporturi din Uniunea Europeană şi survolării spaţiului aerian european.
Consiliul Uniunii Europene a hotărât să consolideze măsurile restrictive existente, având în vedere situația din Belarus, prin introducerea unei interdicții privind survolarea spațiului aerian al UE și accesul pe aeroporturile UE al transportatorilor din Belarus de orice tip, informează un comunicat de presă.
Statele membre ale UE vor fi obligate să refuze permisiunea de aterizare, decolare sau survol a teritoriilor lor oricărei aeronave exploatate de transportatorii aerieni din Belarus, inclusiv ca transportator de marketing.
Potrivit agenţiei europene de control al traficului aerian Eurocontrol, aproximativ 400 de avioane civile survolează spaţiul aerian zilnic. Companiile aeriene Lufthansa, SAS, Air France, LOT, Finnair şi airBaltic au anunţat deja că nu mai survolează spaţiul aerian belarus.
Compania aeriană naţională belarusă Belavia organizează plecări din Belarus către 20 de aeroporturi din Europa, între altele la Helsinki, Amsterdam, Milano, Varşovia, Frankfurt, Berlin, Paris, Roma sau Viena.
Decizia de vineri de a interzice total zborurile aeronavelor din Belarus vine în continuarea concluziilor Consiliului European din 24 și 25 mai 2021, în care șefii de stat sau de guvern din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, reuniți la Bruxelles, au aprobat adoptarea unor sancțiuni economice împotriva Belarusului și suplimentării listei de interdicții pentru oficiali și entități din cadrul regimului condus de Aleksandr Lukașenko. Cei 27 de șefi de stat sau de guvern au mai solicitat Consiliului UE să adopte „sancțiuni economice țintite”.
Consiliul European a solicitat „eliberarea imediată” a lui Roman Protasevici și a partenerei acestuia și garantarea libertății de mișcare a acestora.
Belarus a deturnat la Minsk, la 23 mai, într-o zi de duminică, un avion al companiei aeriene irlandeze low-cost Ryanair, din ordinul preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, la bordul căruia se afla opozantul belarus Roman Protasevici, care a fost arestat şi încarcerat.
Belarus A DETURNAT un avion Ryanair, cu peste 170 de oameni la bord, printre care și 5 ROMÂNI - UNDE a fost forțat să aterizeze
Acesta a apărut de atunci în trei transmisiuni de la televiziunea oficială din Belarus, ultima în urmă cu doar o zi, joi, 3 iunie. Protasevici, cu semne vizibile de lovire pe față, declară, în cele trei înregistrări video, că el este de vină pentru protestele de la Minsk, că el a organizat protestele anti-guvernamentale și îl laudă pe Lukașenko.