MENIU

Cine este și ce afaceri a încheiat Eduard Martin, deputatul trimis în judecată în dosarul lui Mazăre

Eduard Martin

Eduard Martin, poreclit de presă “deputatul cu Lamborghini”, a fost trimis în judecată miercuri, 9 decembrie, în noul dosar al lui Radu Mazăre, pentru complicitate la abuz în serviciu și dare de mită.

Radu Mazăre a fost trimis în judecată, sub control judiciar de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), în al treilea dosar, pentru, luare de mită, abuz în serviciu și conflict de interese în formă continuată.

Deputatul PSD Eduard Martin apare și el în acest dosar, tot ca inculpat, și, astfel, a fost trimis în judecată, în stare de libertate, pentru complicitate la abuz în serviciu și dare de mită.

Eduard Martin este abonat la contractele cu statul român încă din urmă cu 18 ani, în principal fiind preferată Primăria Constanța.

Tun de 300 de milioane de euro, în doi pași   

Mai întâi, în 1998, firma Polaris Holding, controlată de deputatul Eduard Martin, băiat de bani gata, moștenitor al fostului prefect de Constanța, semna un contract greu de salubrizare a municipiului, pe 10 ani. Contractul a fost reînnoit în 2008, fără a fi făcut public vreodată. În total, valoarea totală însumează 300 de milioane de euro în 25 de ani.

Primarul Radu Mazăre a primit, potrivit procurorilor DNA, o mita de 7 mil euro pentru a fi de acord cu cel mai păgubos contract pe care Constanța l-a avut în ultimii 25 de ani.

Mita s-a dat printr-o formulă consacrată: a fost ascunsă prin intermediul unor contracte de publicitate, între Polaris și firma Soti Cable Neptun, controlată de Radu Mazăre, prin trezorierul tripletei toxice, Sorin Strutinsky. De altfel, Soti a fost deseori folosită de primar pentru colectarea mai multor sume de bani, de-a lungul celor 15 ani de domnie la malul Mării, susțin surse din cadrul anchetei.

Milionar în euro pe o piață de miliarde

Eduard Martin controlează numeroase firme de curățenie, care au intrat adânc în cuferele statului. Deputatul nu a putut sta departe nici de o altă piață conexă – cea a deșeurilor și reciclării deșeurilor, o miză de un miliard  euro.

În 2013, Martin s-a asigurat că legea care reglementează cine şi cum ridică gunoiul în România, unde e depozitat şi cine are voie să recicleze deşeurile, iniţiată în 2010 de senatorul PSD Petru Filip, va fi votată într-o formă conformă intereselor sale, susțin sursele citate.

Asa că legea a fost adoptată în plen în februarie 2014, substanțial modificată față de forma inițială (L 211/2014). Notabilă este și relația extrem de strânsă cu Silviu Prigoană, un alt jucator important de pe piata afacerilor cu reciclarea deseurilor.

Firma de casă a PSD, Polaris M Holding are contracte de salubrizare cu dedicație în oraşe precum Arad, Târgu Jiu, Eforie, Năvodari, Mangalia, Alexandria, Roşiori de Vede, Turnu Măgurele, Videle, Zimnicea, Alba Iulia, Bumbeşti-Jiu, Slobozia sau cu Consiliul Judeţean Timiş.

Acţionarul societăţii Polaris M Holding este deputatul PSD de Constanţa Eduard Martin, conform ultimei sale declaraţii de interese, din iunie 2014. Dacă adunăm sumele declarate la capitolul venituri, dividende, chirii, câștigurile urcă spre pragul de jumătate de milion de euro. 

Pentru realizarea unor pasarele pietonale pentru “imbunatatirea accesului in statiunea Mamaia”, Polaris a primit un contract in 30 aprilie 2013, în valoare de 2 milioane de euro.

Deputatul care a legalizat șpaga

Ca să fie sigur ca nu secătuiesc sursele de venit de la stat, tot Martin se numără printre inițiatorii controversatei modificări legislative care a ridicat pragul valoric în care statul poate încheia contracte fără licitaţii de la 15.000 Euro la 30.000 Euro pentru produse şi servicii şi de la 15.000 Euro la 100.000 euro pentru lucrări, iar unele regii și companii de stat nu mai sunt deloc obligate să facă licitații.

Potrivit anchetelor jurnalistice, Eduard Martin este acționar în sute de firme, majoritatea având contracte cu statul. Motiv pentru care a și ajuns sa fie cotat drept unul dintre cei mai bogaţi parlamentari constănţeni si mandru posesor de Lamborghini.

Controlul Portului Constanța. Legături periculoase cu Vali Preda

În 2012, s-a numărat printre cei patru parlamentari PSD (printre ei și Alexandru Mazăre) care au depus în Parlament un proiect de lege care vizează transferul celor 60% din acţiuni pe care Ministerul Transporturilor le deţine la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa către autorităţile locale.

În paralel cu proiectul din Parlament, sub coordonarea lui Valentin Preda, Ministerul Transporturilor a trimis în noiembrie 2012 o adresă prin care Consiliul Local Constanța e întrebat dacă e de acord cu preluarea a 31% din acțiunile Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța. Previzibil, Consiliul Local, majoritar USL, a fost de acord.

Vali Preda a fost acuzat de DNA, în 2012, de folosirea de informații secrete de la un procuror DNA. Fost consilier al primarului PSD de Constanța, Radu Mazăre, a mai ocupat poziția de secretar de stat la Transporturi și în perioada în care ministru a fost Ludovic Orban. De numele lui este legat și scandalul privind vânzarea pavilionului românesc către un offshore german înregistrat în Cipru.