MENIU

Cine este Giorgia Meloni, prima femeie-premier din istoria Italiei - Va conduce un guvern de extremă dreapta

Cine este Giorgia Meloni, prima femeie-premier din istoria Italiei Foto: Profi Media

Giorgia Meloni, care va fi șeful Guvernului Italiei, prima femeie-premier din istoria Peninsulei, conduce partidul Fraţii Italiei (Fratelli d`Italia), cu rădăcini post-fasciste. Meloni conduce coaliția de centru-dreapta - de extremă dreapta - care câștigă cele mai multe voturi la ultimele alegeri legislative din Italia.

Giorgia Meloni, de 45 de ani, conduce de 8 ani partidul pe care l-a înființat și cu care a câștigat alegerile într-o alianță de extremă dreaptă.

Meloni este considerată un lider populist carismatic, inteligent și periculos, potrivit descrierii făcute  de analiștii politici.

Meloni a fost lider în sondajele pre-legislative, iar partidul pe care-l conduce - Fratelli d`Italia domina în intențiile de vot, cu peste 23%, înaintea Partidului Democrat de centru-stânga. În timpul alegerilor legislative din 2018, au depășit doar puțin pragul de 4% din voturi, potrivit cnews.fr.

Viitorul premier al Italiei provine dintr-o familie politică construită pe anticomunism, fiind pro NATO și pro sancțiunile împotriva Moscovei după invadarea Ucrainei, potrivit cnews.fr. În timp ce colegul său de alianță, Matteo Salvini, președinte al partidului Liga Nordului, este mare admirator al lui Putin, se opune sancțiunilor, susținând că nu sunt bune pentur italieni, care plătesc un preț mare pentru gaze.

În ultima lună, „coaliția de centru-dreapta”, de extremă dreapta, a cunoscut o ascensiune fulminantă. Coaliția este formată din partidul Fratelli d’Italia condus de Giorgia Meloni, partidul Liga Nordului condus de Matteo Salvini, partidul Forza Italia condus de Silvio Berlusconi și partidul Noi con l`Italia condus de Maurizio Lupi.

Alegeri Italia. Victorie clară a coaliției de extremă dreapta, condusă de Giorgia Meloni - Prezența la vot, sub 70%

La sfârșitul anului 2012, Meloni a fondat Fratelli d`Italia, rămânând mereu în opoziție. Partidul Frații Italiei are rădăcini în mișcarea neofascistă, ideologie apărută în urma celui de-al Doilea Război Mondial. Steagul partidului Giorgiei Meloni include o flacără tricoloră, fost simbol al fascismului la începutul secolului al XX-lea, pe care a refuzat să o îndepărteze flacăra de pe siglă.

I s-au oferit mai multe portofolii, dar le-a refuzat pe cele mai multe. Inclusiv atunci când Mario Draghi, fost guvernator al Băncii Centrale Europene, a format un cabinet de unitate națională în februarie 2021 pentru a scoate Italia din criza sanitară și economică. A fost consilier al provinciei Roma din 1998 până în 2002. Între 2008 și 2011, Meloni a fost ministru pentru tineret în guvernul condus la acea vreme de Silvio Berlusconi. 

„Italia are nevoie de o opoziție liberă”, a spus Meloni la acea vreme. Susținătoare a NATO, în numele libertății, suveranității, a acuzat din prima zi invazia RUsiei în Ucraina, spre deosebire de unii din alianța de centru-dreapta formată pentru a câștiga alegerile, vizat fiind în primul rând Salvini.  Meloni este eurosceptică, în trecut pledând pentru scoaterea Italiei din zona euro precum și de părăsirea Uniunii Europene. Și-a moderat însă discursul, susținând în prezent că va lucra cu UE și s-a poziționat în opoziție cu Vladimir Putin și pro-NATO și pro-Ucraina.  

Prin motto-ul său „Dumnezeu, patrie, familie”, vechiul slogan fascist, Giorgia Meloni vrea să scoata în evidență „interesul italian”. „Giorgia Meloni reprezintă un punct de referință pentru contestație, protest, nemulțumire”, notează Sofia Ventura, profesor de științe politice la Universitatea din Bologna, mai scrie aceeași publicație cnews.fr.

„Am o relație senină cu fascismul”, explică Giorgia Meloni și recunoaște că Mussolini a „realizat multe”, fără a-l exonera de „erorile” sale: rasismul, războiul, autoritarismul. În același timp, Meloni susține că  în partidul său „nu este loc pentru cei nostalgici de fascism, nici de rasism și antisemitism”. În cartea sa din 2021 „Eu sunt Giorgia”, Meloni subliniază că nu este fascistă, dar se identifică cu moștenitorii lui Mussolini: „Am preluat ștafeta unei istorii de 70 de ani”.

Printre prioritățile enunțate de Meloni sunt închiderea granițelor pentru a „proteja Italia de islamizare”, renegocierea tratatelor europene postcovid (PNRR) pentru ca Roma să-și recapete controlul asupra destinului, dar și lupta împotriva „lobby-urilor LGBT” și „iernii demografice”, încurajând rata natalității și reducând imigrația. 

"Sunt Giorgia, sunt femeie, sunt mamă, sunt italiană, sunt creștină”, le-a transmis susținătorilor săi în 2019, la Roma, în timpul unui discurs ce a devenit celebru.

Meloni se prezintă astfel drept garantul „emancipării ideologice de principiile și simbolurile fasciste”, comentează La Repubblica, dar prezentarea politicianei este „contrazisă de fapte”, potrivit cotidianului care acuză o parte din anturajul său. 

Giorgia Meloni, activistă de la 15 ani, spunea că Mussolini a fost „un politician bun”

Născută la Roma pe 15 ianuarie 1977, Giorgia Meloni a crescut într-un cartier muncitoresc din Roma, mediu cunoscut pentru cultivarea activiștilor de stânga și nu a celor de extremă dreapta. A devenit activistă de la vârsta de 15 ani în asociaţii studenţeşti clasificate ca foarte de dreapta, în timp ce lucra ca babysitter sau chelneriţă. În 1996 a ajuns să conducă o asociaţie de liceeni, Azione Studentesca, a cărei emblemă este Crucea Celtică, scrie presa italiană.

La 19 ani declara pentru canalul France 3 că dictatorul Benito Mussolini a fost „un politician bun".

În 2006 a devenit jurnalist, iar în același an a devenit deputat și vicepreședinte al camerei. Pentru ca după doi ani să ajungă în cabinetul lui Berlusconi ca ministru al Tineretului. Din acea perioadă a frecventat des platourile televiziunilor. 

Are o relație cu un jurnalist de televiziune, cu care are o fată de 16 ani.