Cetatea regelui dac Dromichete, distrusă cu buldozerele. Nu de ISIS, ci cu aviz de la Primărie
O aşezare istorică de importanţă naţională este ștearsă de pe fața pământului "cu aviz de la Primărie".
Anchetă penală la cel mai mare sit arheologic din judeţul Ialomiţa. Procurorii încearcă să descopere cine a avizat lucrările în urma cărora o porţiune a sitului a fost distrusă cu buldozerele.
Aşezarea istorică are importanţă naţională, cercetările scoţând la iveală faptul că aici şi-ar fi avut cetatea regele dac Dromichete.
Situl arheologic „Piscul Crăsani" are, potrivit specialiştilor din cadrul Muzeului Judeţean Ialomiţa, o deosebită importanţă istorică şi naţională. El se află pe lista A a monumentelor istorice, făcând parte din Patrimoniul Naţional al judeţului Ialomiţa.
Importanţa sa este mare atât datorită faptului că aici s-au descoperit foarte multe urme ale trecutului, dar şi prin faptul că este primul şantier arheologic deschis în România. Primele săpături s-au efectuat aici în urmă cu mai bine de 100 de ani, iar cercetările sunt încă în desfăşurare.
Însuşi marele Vasile Pârvan a coordonat lucrările arheologice de la „Piscul Crăsani". Cercetările istorice au scos la iveală faptul că aici şi-ar fi avut cetatea regele dac Dromichete.
În urmă cu aproximativ o lună, în urma unei inspecţii în teren, cercetătorii de la muzeul din Slobozia au descoperit faptul că o bună parte din situl arheologic a fost distrusă cu buldozerele, scrie Adevarul.ro.
Practic, peretele de nord al sitului a fost excavat în baza unei autorizaţii emisă de Primăria Balaciu, localitate pe raza căreia se află aşezat situl arheologic. Autorităţile locale au luat practic pământ galben din incinta sitului arheologic pentru a-l folosi la întărirea unuia dintre picioarele podului peste râul Ialomiţa, aflat în apropiere.