Zeci de adolescente, AUTOMUTILATE în urma unei provocări pe TikTok. Avertisment al părinților disperați, fenomenul poate deveni viral
O întreagă comunitate este șocată de amploarea și efectele dramatice ale unei provocări pe TikTok. Zeci de adolescente s-au automutilat, în încercarea de "a demonstra" că pot face față unor solicitări extreme, Autoritățile și părinții cer măsuri urgente împotriva rețelei sociale, iar psihologii atrag atenția că este vorba de o amenințare fără precedent la adresa sănătății mintală a adolescenților și tinerilor. Atenție, urmează detalii cu un puternic impact emoțional.
Cazul care a șocat o întreagă comunitate s-a petrecut într-un oraș din Kosovo. Un inspector școlar a descoperit că zeci de adolescente se mutilau luând parte la o provocare care circulă pe TikTok, relatează joi AFP, titrează Agerpres.
"O mamă m-a sunat ca să-mi spună că fiica ei, elevă în clasa a cincea, s-a mutilat împreună cu prietenele ei în timp ce participa la o provocare TikTok", a declarat pentru AFP inspectoarea din Gjakova, un oraş cu 80.000 de locuitori din sud-vestul Kosovo.
Ea a apelat imediat la toţi profesorii, managerii educaţionali şi psihologii şcolari. Astfel au fost identificate 22 de cazuri de automutilare în rândul adolescentelor, în decurs de câteva săptămâni. Primele cazuri datează din ianuarie.
"La început, am crezut că ele s-au rănit - în mod deliberat - la mâini, cu obiecte ascuţite. Dar, după examinările medicale, ne-am dat seama că unele dintre fete aveau zeci de tăieturi pe tot corpul", a explicat oficialul școlar.
"N-a fost un şoc doar pentru comunitatea educaţională, a fost un cutremur pentru toată lumea", a spus ea.
Potrivit mamei uneia dintre victime, copii de până la 9 ani au luat parte la provocare după ce au dat peste astfel de postări pe TikTok. "Este ca un joc pentru fetele cu vârste între 9 şi 17 ani, care reproduc ceea ce văd pe TikTok. A devenit cel mai rău coşmar al meu", a precizat femeia a cărei fiică şi-a fotografiat rănile.
Oficial, TikTok interzice conţinutul care promovează automutilarea sau sinuciderea. Cu toate acestea, de ani experţi, cercetători, medici şi părinţi avertizează asupra impactului reţelelor sociale asupra sănătăţii mintale a utilizatorilor - în special a celor mai tineri. Dependenţa de acestea, hărţuirea, stima de sine scăzută se numără printre riscurile binecunoscute.
Justiţia kosovară a preluat cazul şi a deschis o anchetă, însă, potrivit unor voci, singura soluţie ar fi interzicerea totală a aplicaţiei TikTok.
În 2023, un chirurg american a solicitat guvernului american să ia măsuri pentru protejarea tinerilor utilizatori de reţele sociale, cosiderând că acestea reprezintă o amenințate naţională la adresa sănătății mintale, în special a tinerilor și adolescenților