Cel mai sănătos pește din România - tot ce trebuie să știi și cum să îl consumi
Scrumbia poate fi denumit, de departe, cel mai sănătos pește din România. Calciul şi vitamina D din scrumbie ajută la dezvoltarea armonioasă a sistemului osos şi menţine sănătatea oaselor, prevenind mult temuta afecţiune numită osteoropoză. De asemenea, calciul este esenţial şi pentru menţinerea sănătăţii părului şi a unghiilor, prevenind în acelaşi timp formarea cheagurilor de sânge
Mineralele din scrumbie, care se regăsesc în principal nu în carne, ci în oase şi în piele, au un rol foarte important în toate procesele care asigură funcţionarea corectă a organismului. De aceea este important să mâncăm scrumbia cu tot cu oase, nu doar carnea, pentru că substanţele nutritive se regăsesc peste tot şi e păcat să aruncăm la gunoi o doză importantă de sănătate. Seleniul în special este un mineral care ajută la procesul de detoxifiere şi reduce riscul de boli ciroză hepatică.
Alte elemente importante din scrumbie sunt acizii graşi Omega 3, grăsimi nesaturate care au puternice efecte antioxidante şi previn apariţia inflamaţiilor în organism, de vină pentru apariţia multor probleme de sănătate, inclusiv cancerul. Aceştia reduc nivelul trigliceridelor, reglează nivelul de colesterol şi previn astfel boli de inimă sau alte afecţiuni cardiovasculare, precum infarctul, ateroscleroza sau accidentul vascular cerebral.
Studiile arată că peştele consumat de cel puţin 2 ori pe săptămână reduce semnificativ riscul de tromboză, osteoartrită şi afecţiuni tiroidiene. De asemenea, peştele sănătos, cum este scrumbia despre care vorbim astăzi, protejează vederea datorită vitaminei A pe care o conţine.
O altă cercetare a scos la iveală că peştele poate avea un rol important şi în protejarea sănătăţii plămânilor. S-a demonstrat că peşte consumat regulat poate ameliora simptomele astmului şi poate chiar să reducă riscul de apariţie a acestei probleme de sănătate.
Cum să faci cea mai bună scrumbie la cuptor
Nu în ultimul rând, consumul de scrumbie, datorită acizilor graşi conţinuţi, ajută la prevenirea depresiei, a asteniei de primăvară şi a depresiei postpartum. Şi tot acizii graşi Omega 3 sunt responsabili de menţinerea sănătăţii creierului, prevenind sau încetinind declinul cognitiv şi afecţiunile asociate cu îmbătrânirea, cum este, de exemplu, boala Alzheimer, dar şi tulburările de deficit de atenţie în cazul copiilor, aşa cum este ADHD.
Consumul de scrumbie este indicat şi celor care se confruntă cu tulburări de tranzit intestinal. Există cercetări care arată că grăsimile polinesaturate previn inflamaţiile de la nivel intestinal, reducând astfel riscul de boala Crohn, colită ulcerativă sau alte boli inflamatorii intestinale.
Iar dacă simţi că pielea ta şi-a pierdut elasticitatea şi este din ce în ce mai uscată, nu ezita să mănânci mai des scrumbie. Datorită aceloraşi grăsimi nesaturate, dar şi a proteinelor conţinute, pielea ta îşi va reface stocul de colagen, redevenind flexibilă şi luminoasă, iar simptomele cauzate de eczeme sau psoriazis vor fi cu mult ameliorate.