MENIU

Ce spun specialiștii despre evoluția CoVID-19 în România. Transmiterea comunitară, pe o pantă descendentă

coronavirus romania

Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași și Adrian Marinescu, medic primar de boli infecțioase la Matei Balș, au comentat la Realitatea PLUS ultimele cifre SARS-CoV-2 anunțate de Grupul de Comunicare Strategică. Cei doi sunt îngrijorați de numărul ridicat de cazuri de la Terapie Intensivă.

Carmen Dorobăț: „La Iași lucrăm la parametri maximi, la fel cum se întâmplă și la București. Ne menținem în platou, nu scădem. Cei care sunt internați în spitale au forme medii, nu mai au forme ușoare. La ATI lucrăm la capacitate maximă. La Iași primim formele cu factori de risc major, fiind cele mai grave cazuri din zona de nord-est a țării. Sprijinim județele din zona noastră. La Terapie Intensivă trebuie să fie și paturi non-CoVID, nu doar cazuri cu noul coronavirus. Este perioada de concedii și pentru cei din Sănătate, e nevoie ca și ei să se odihnească după această perioadă foarte grea. Sperăm să scadă cifrele din bilanț în următoarele zile, să avem numere nu cu patru, ci cu trei cifre. Ne interesează mai mult numărul de pacienți cărora trebuie să le facem față decât cel de-al doilea val de CoVID-19.”

În completarea celor spuse de medicul primar infecționist de la Iași vin și observațiile medicului Adrian Marinescu de la Matei Balș. Acesta afirmă că unitatea spitalicească unde lucrează se află la capacitatea maximă în ceea ce privește lupta cu virusul corona.

Adrian Marinescu: „E clar că și în Capitală sunt probleme mari. Situația e grea la Matei Balș, dar nu numai la noi se întâmplă asta. Lucrăm la capacitate maximă. În spitalele de primă linie, avem în principal pacienți cu forme medii și severe. La ATI e mult mai dificil, pacienții se externează mai greu aici. Dacă numărul de cazuri va crește, situația va fi cu mult mai grea. Nu mai avem motive să nu ajungem la un echilibru, după măsurile luate recent de autorități. Indicele de reproducere la nivelul populației a scăzut sub 1, dar trebuie să schimbăm ceva pentru a avea cifre mai bune decât până acum.

Sperăm că după 15 august să se întâmple asta. Indicele de reproducere ne arată cum se transmite la nivelul populației. Numărul de infectări într-o zi trebuie să țină cont de numărul de teste efectuate, dar și de transmiterea comunitară. Procentul de cazuri pozitive al celor care se testează la cerere este destul de mic. Din fericire, indicele ne arată că transmiterea comunitară se află pe o pantă descendentă.”